Přehled článků Aktuálně akce historie hudba

Sborový zpěv chorálu Ktož jsú Boží bojovníci byl zapsán do knihy rekordů

Letošní 600. výročí úmrtí Jana Žižky se pořadatelé dvoudenních Trocnovských slavností rozhodli ozvláštnit zápisem do České knihy rekordů. Rekord padl v počtu zpěváků husitského chorálu Ktož jsú Boží bojovníci, kteří při zpěvu měli pásku přes oko. Akce se konala 6. září v Památníku Jana Žižky z Trocnova, v Žižkově rodišti na Českobudějovicku. Zpěvu se zúčastnilo 4544 návštěvníků.

Na pódiu se mj. sešlo několik husitských duchovních (foto Radek Šíma)

Pásku, která připomíná skutečnost, že byl Jan Žižka na jedno oko slepý, návštěvníci dostali před vstupem do areálu od pořadatelů. „Rekord v počtu zpěváků samotného chorálu drží již táborští, kteří ho uskutečnili v minulosti během Táborských slavností. Rozhodli jsme, že nechceme s táborskými soupeřit ani jim rekord případně vzít, a proto jsme se rozhodli pro zpěv nejslavnějšího husitského chorálu s páskou na oko,“ vysvětlil biskup Církve československé husitské v Praze David Tonzar, který s nápadem přišel.

Chorál Ktož jsú Boží bojovníci je jeden z nejznámějších chorálů husitské doby, kterému je někdy připisována funkce jakési husitské hymny. Zaznívá v České republice pravidelně i v současnosti, a to při vojenských a státních akcích.


Církev československá husitská, Jižní Čechy TEĎ

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné