Přehled článků Zaostřeno misie Afrika

S Biblí u rovníku. Zážitky z výjezdu do Jižního Súdánu, Ugandy a Keni

Pokud byste letos v červenci přišli do krnovského evangelického kostela a ptali se po faráři, zjistili byste, že tam není. Kdybyste se ptali proč, dověděli byste se, že odcestoval do teplých krajin, až kamsi k rovníku, a že se moc ani neví, jak se tam má a co tam dělá, neboť spojení je mizerné a komunikace minimální. Podobně byste dopadli v modlitebně CB v České Třebové nebo v ředitelně Evangelikálního teologického semináře. Co vlastně stálo za tímto „vytržením“?

Děti ze školy tančí tradiční tance (foto Štěpán Janča)

Audio pouze pro předplatitele

0:00 / 0:00

Výjezd do Ugandy a Jižního Súdánu pořádal Spolek pro Jižní Súdán. Ten v této zemi podporuje vzdělávání církevních pracovníků, financuje dvě zdravotní střediska a spolu s Nadací Mezinárodní potřeby se stará o více než 60 válečných sirotků.
Letošní výprava měla tři cíle:

  1. Uspořádat týdenní vzdělávací seminář pro pracovníky různých církví z jižní části Jižního Súdánu – hlavním tématem bylo čtení a porozumění Bibli a některá základní biblická a věroučná témata.
  2. Navštívit obě zdravotní střediska, povzbudit pracovníky a dovézt nové zásoby léků a dalších potřeb. Jedno z těchto středisek je v pohraničním městečku Nimule a druhé ve vesnici Ayii, přibližně 70 km směrem do vnitrozemí, na cestě do hlavního města Džuby. O každé středisko a jeho pacienty se stará jedna zdravotní sestra, lékař pendluje mezi oběma a řeší nejzávažnější případy. Při naší „inspekci“ jsme zjistili, že střediska mají velký význam pro svou komunitu, že jsou oblíbená a využívaná. Díky podpoře ...

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné