Přehled článků Aktuálně církev katastrofa finance společnost

Rozbíhá se pomoc po povodních. Kde a jak lze přispět?

Voda v oblastech zasažených povodněmi postupně opadává a neziskové organizace včetně diakonií mnoha církví nabízejí svou pomoc. Přispět lze finančně, na některých místech materiálně nebo je i možné přiložit svou ruku k dílu.

foto charita.cz

Ačkoli všechny vody ještě neopadly, fáze humanitární pomoci se od úterý 17. 9. rozběhla naplno. Kromě celorepublikově známých neziskových organizací, jako je Adra, Člověk v tísni, Český červený kříž nebo římskokatolická Charita, vyhlásily sbírku a organizují praktickou pomoc také diakonie většiny protestantských církví – např. Slezská diakonie, Diakonie Českobratrské církve evangelické, Husitská diakonie, Diakonie Církve bratrské, Bratrská jednota baptistů nebo Apoštolská církev

Na pomoc obětem se hned během prvních dnů vybraly miliony korun. Mnohé organizace také nabízejí možnost zapojit se do pomoci jako dobrovolník. „Nejvíce pomoci bude potřeba s vyklízením, ale také třeba s úpravou okolí domů nebo zahrádek, což bude aktuální za 14 dnů až tři týdny. To bude stejně důležité jako ta nejakutnější fáze. Dobrovolníci mohou pomoci seniorům a dalším zranitelným skupinám, kteří sami nezvládnou úpravy kolem svých domů. Tato pomoc může být dlouhodobá,“ napsal koordinátor pomoci při mimořádných událostech Adry Josef Koláček na facebooku organizace

Všem, kteří se chtějí vydat pomoct do zasažené oblasti, Koláček doporučuje, aby se zaregistrovali přes kontaktní formuláře neziskových organizací. Jednak to starostům zaplavených obcí ulehčí práci, jednak tyto organizace mohou dobrovolníkům nabídnout nocleh v tělocvičnách a případně i pojištění. 

Česká biskupská kancelář (ČBK) vyhlásila na neděli 29. září celostátní kostelní sbírku. Výtěžek bude poslán na účet Charity, která prostředky na humanitární pomoc přerozdělí. 

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné