Přehled článků Pohled lékaře duševní problémy zdravotníci

Psychická nemoc: Fyziologická porucha, nebo duchovní problém?

Je krátce po sedmé hodině ranní a já odemykám dveře našeho oddělení. Proti mně jde paní, na hlavě má nataženou šusťákovou nákupní tašku a její ucha si zrovna zavazuje kolem krku. Takový obraz mě probere a přiměje mě k akci: „Paní Kahounová, co to děláte? Proč máte na hlavě tu tašku?“ „To není taška, to je čepice,“ i přes šusťákovinu je slyšet, že se paní Kahounová urazila. „Aha, tak jo, čepice...“ přemýšlím, jak zareagovat, aby se paní nerozzlobila ještě víc. „A nemohla byste si dělat čepici z něčeho bezpečnějšího? Takhle byste se mohla udusit!“ „Tak jo,“ ozve se z tašky, paní stáhne pokrývku hlavy, otočí se na patě a odchází pryč. Za chvilku se vrací s vánočním řetězem položeným na vlasech. Už z dálky hlásí: „Paní doktorko, podívejte, jakou mám krásnou korunku!“ Ulehčeně si oddychnu, korunku pochválím a konečně vejdu do klidu své kanceláře. Když je to korunka na hlavě, a ne kolem krku... co na tom, že paní je přes padesát. Mé ranní rozjímání přeruší vzteklé bušení do automatů s občerstvením, které mám před dveřmi svého útočiště. Chvíli váhám, zda riskovat, vyjít ven a zjistit, co se děje. Netrvá to ale dlouho a bušení se změní v nešťastné pípání tlačítek onoho přístroje, které pomalu nabírá na pravidelnosti a rytmu. Po pár cyklech pípání začne paní Hamáčková do rytmu mačkaných tlačítek skandovat: „Vo-lám zá-chra-ná-ře!“ To už kamennou tvář neudržím, využiji soukromí své kanceláře a dovolím si široký úsměv. Zdá se, že moje pacientky už jsou vzhůru... Zapnu počítač a natáhnu se do křesla. Mám práci psychiatra ráda. A mám ráda svoje pacienty.

foto: Unsplash.com

Audio pouze pro předplatitele

0:00 / 0:00

Červené křeslo jako varování

Jestli je na světě něco nevyzpytatelné, je to lidský mozek. Jak se to stane, že někdo v padesáti nerozpozná tašku od čepice a automat od vysílačky? Většinu psychických nemocí nelze vysvětlit jednoduchou poučkou, která by objasnila vznik všech neduhů podobného druhu. Mozek je jediný lidský orgán, jehož funkce není plně probádána. Známe některé principy fungování mozku, ale zdá se, že na lidské prožívání mají kromě biologické složky vliv i další věci, jako je třeba výchova, okolní prostředí nebo duchovní život. Lidská bytost je tělo, duše a duch. Pokud nefunguje jedna z těch složek, nezbytně to ovlivní i zbývající dvě části.

Zdá se, že mnohé věci z oblasti psychiatrie jsou čistě biologickou záležitostí a nejde o démonický útok, nevyznaný hřích ani osobní problém ve vztahu s Bohem. Jak to můžu s určitostí vědět? Jeden z důležitých přenašečů nervového vzruchu v mozku je dopamin. Pomocí něj si povídají neurony například v pohybových centrech ...

Mohlo by vás také zajímat

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné