Přehled článků Příběhy církev manželství víra

Propojit lidi Ducha a lidi Slova – to chce britský kazatel Terry Virgo

Sedím v kavárně na pražském Staroměstském náměstí se starším, ale nezvykle činorodým manželským párem. Terry a Wendy Virgovi kázali na Křesťanské konferenci a teď si užívají stín starého nádvoří. Když se přiblížila třetí hodina, Wendy odběhla znovu se podívat na orloj, za chvilku se vrátila a pokračovala v rozhovoru. Povzbuzuje mě, jak jsou propojení. Dívají se stejným směrem, a přesto každý reprezentuje svébytný, samostatný pohled.

Wendy a Terry Virgovi (foto Život víry – Tomáš Dittrich)

Audio pouze pro předplatitele

0:00 / 0:00

Jak je na tom charismatické hnutí v celosvětové perspektivě? Prochází krizí?

Terry: Těžko se mi odpovídá globálně. Rozrůzněnost je mimořádná. Možná máte na mysli některé americké osobnosti, ale to je jen Amerika. V církvi v Číně jsou křesťanští vedoucí, jejichž služba má větší dopad než u amerických vedoucích, jen o nich nikdo neví. Myslím, že charismatické hnutí je pořád na vzestupu, podobně jako hnutí letniční. Přítomnost Ducha svatého nevyhnutelně vede k mnohem většímu růstu než tam, kde je přehlížen. Domnívám se, že vliv USA neodpovídá realitě. Myslím, že mezi charismatickými křesťany jsou výstřelky; mezi charismatiky patrně víc než mezi jinými skupinami amerických křesťanů.

A v čem je Amerika specifická?

Kult osobnosti je výrazně americká záležitost, kterou napodobují v Indii i v Africe. V Indii známe evangelistu, který založil místní sbor. Jeho víra je pro nás velikým požehnáním. Řekl nám, že káže milost a že se to naučil u mě. Ale ...

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné