Přehled článků Aktuálně vztahy rodina domácí násilí

Příručka ČEA otvírá téma domácího násilí

Česká evangelikální aliance přeložila, adaptovala pro české prostředí a vydala příručku pro sbory s názvem „Domácí násilí, jeho prevence a řešení v církvi“. Má být nástrojem, jak prakticky a pastoračně reagovat v situaci, kdy se v církvi setkáváme nejen s oběťmi, ale i pachateli domácího násilí.

Ilustrační foto Hannah Busing, Unsplash

„Tento problém se týká všech vrstev společnosti. V České republice se uvádí, že se obětí domácího násilí někdy stalo až 16 % lidí. V 91 % případů se jedná o ženy. Podle průzkumů se toto číslo během nedávných lockdownů ještě zvýšilo,“ uvádí tajemník ČEA Jiří Unger v předmluvě a pokračuje: „Je těžké si připustit, že k domácímu násilí může docházet i v našich společenstvích, ale je životně důležité, abychom před tímto fenoménem nezavírali oči. To, jak na tyto případy reagujeme, utváří kulturu našich sborů a má obrovský dopad na ty, kteří ... domácí násilí zažili. Paradoxně právě proto, že je pro církev manželství tak nedotknutelné a důležité, se nám o tématu domácího násilí těžko mluví a stigma a stud, které je obklopují, přispívají k jeho ještě větší skrytosti.“

Příručka je rozdělena do několika praktických částí. Po definici domácího násilí, jeho možných typů a seznámení se současnou legislativou následují konkrétní doporučení, jak se může církev k problému postavit. Důraz klade na prevenci a zvyšování povědomí o této problematice, ale přináší také konkrétní rady, jak reagovat v situacích, kdy se o domácím násilí dozvíme. V závěru najdeme teologické zamyšlení a seznam organizací, které obětem i pachatelům nabízejí odbornou pomoc.

Příručka je ke stažení na stránce domacinasili.ea.cz. Bližší informace přineseme v některém z dalších čísel ŽV.

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné