Přehled článků Příběhy Písmo

Pozor, ledovka!

„Pytel brambor!“ volá na mne náš malý syn, když jsme se ráno vypravili do školky. Ještě donedávna do školky chodil rád. Jenže přišel podzimní nouzový stav a on viděl, že jeho starší sourozenci jsou doma, zatímco on musí ráno vstát a jít pryč. A tak začal ráno zlobit a bránit se cestě do školky. Abych pro něj cestu udělal zajímavější, začal jsem ho vždycky kousek nosit na zádech. Já jsem kůň a on jezdec. Když mám občas na zádech batoh, tak si ho místo toho hodím přes rameno jako pytel brambor a jdeme.

ilustrační foto Kelly Sikkema, Unsplash

I dnešního rána prosí o své oblíbené zpestření ranní cesty ke školce, ale tentokrát mu říkám ne. Včera totiž meteorologové vydali výstrahu před ledovkou a opravdu – ráno se můžeme na silnici i na chodníku klouzat. Vše je pokryto tenkou vrstvičkou ledu. A tak synovi vysvětluji, že dneska to nepůjde, neboť hrozí, že spadnu, a nechci, aby si natloukl. Naštěstí to chápe, a tak jdeme pěkně jeden vedle druhého.

Uvědomit si nebezpečí

Ledovka. Postrach všech řidičů i mnoha chodců. Když meteorologové vydají varování před ledovkou, velmi často ve zprávách slyšíme výzvu, abychom omezili cestování, pokud nutně nemusíme vyjíždět. Vzpomínám si, jak jsem kdysi musel brzo ráno jet do mnoho desítek kilometrů vzdáleného města a večer ve zprávách znělo varování před ledovkou. Nechtěl jsem to slyšet. Přál jsem si, aby žádná ledovka nebyla, protože přece já někam zrovna potřebuji jet. Ale byla. Vyjel jsem tedy dříve a raději jsem jel oklikou, po silnicích první třídy, protože jsem měl naději, že ty budou posolené a bezpečnější.

Bible obsahuje mimo jiné mnohá varování. O některých věcech Bůh říká, že jsou špatné. Nebudu je jmenovat, jistě mnozí tušíme, co se Bohu nelíbí. Bůh vydává své výstrahy – dej si pozor, toto je nebezpečné. Jedno biblické přísloví říká: „Chytrý vidí nebezpečí a ukryje se, kdežto prostoduší půjdou dál a doplatí na to.“ Když jsem viděl ráno ledovku, řekl jsem svému synovi ne, protože jsem si uvědomoval nebezpečí, které hrozí – uklouznutí. Byla to moje vlastní volba. Mohl jsem to risknout a nemuselo se nic stát. A tenkrát, když jsem musel jet autem a zrovna byla ledovka, taky mne nikdo nenutil jet oklikou a pomaleji. Kdybych chtěl, mohl jsem jet tak jako vždycky a doufat, že se nic nestane. Jenže vím, že když je ledovka, tak se často něco stane. Vím to ze zpráv a sám jsem také několik aut v příkopu viděl.

Bůh nám skrze Bibli (ale i jinak) ukazuje různá nebezpečí, která na nás číhají. Vydává varování před životními ledovkami, protože nás má rád a nechce, abychom si natloukli. A my se musíme rozhodnout, zda se dané situaci vyhneme úplně nebo, pokud už do ní musíme vstoupit, zpomalíme a budeme více opatrní, abychom nakonec neskončili tam, kde nechceme.

Onoho chladného rána jsme dobře dorazili, i přes led na chodníku. Přeji nám všem, abychom také dobře došli, navzdory ledovce i dalším nebezpečím, se kterými se v životě potkáme.

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné