Přehled článků Zaostřeno církev zamyšlení vedení

Pavel Raus: To opravdu nestačí bohoslužba na internetu?

Zákaznické chování se v době pandemie změnilo. Během lockdownu si lidé zvykli nakupovat po internetu, mít schůzky po internetu, studovat po internetu, objednávat si dovoz obědů, bavit se, to vše po internetu. Zaměstnanci, kde to bylo jen možné, pracovali z domu. Ne všechny tyto trendy se vrátí tam, kde byly v roce 2019. Lidé objevili snadnost a pohodlnost fungování z domova.

ilustrační foto Robin Spielmann, Unsplash

Je toho mnoho, co je možné bez setkání tváří v tvář. Lidé se přeškolili na bohoslužby, malé skupinky, modlitební setkání, odpoledne uctívání, různé křesťanské webináře i učednictví po internetu. Nedělali jsme to vše možná zcela dobrovolně, ale zvykli jsme si. Pohodlí, ušetřený čas na přesuny a vysoká neformálnost těchto forem je lákavá. 

Jak to zasáhlo křesťanský život? Sledování bohoslužby v pyžamu těsně po procitnutí nebo v domáckém oblečení s kávou a snídaní před sebou je příjemné. Zatímco posloucháme kázání, polévka se vaří, kuře je v troubě a brambory klokotají na plotně. Pohoda domova spojená s duchovními potřebami.

Zase jdeme pozdě

Je pravda, že odjezd do sboru ve většině rodin nebývá zcela beze stresu. Jeden člen rodiny sleduje hodiny, protože usiluje, abychom nepřišli pozdě. Ostatní ...

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné