Přehled článků Aktuálně manželství islám děti pronásledování Asie politika ženy

Pákistán: Křesťanky se budou moci vdávat až v 18 letech

Pákistánským parlamentem prošel zákon, který zvyšuje věk křesťanských dívek pro vstup do manželství ze 13 na 18 let.

ilustrační foto Assad Tanoli, Unsplash

Oběma komorami pákistánského Národního shromáždění prošel návrh úpravy zákona o křesťanském manželství z roku 1872, podle kterého mohou dívky vstupovat do manželství od 13 let a chlapci od 16 let. Věková hranice byla u obou pohlaví posunuta na 18 let. Chybí už jen podpis prezidenta Ásifa Alího Zardáría.

Návrh na úpravu zákona předložil křesťanský poslanec Naveed Amir Jeeva. Jeho hlavním cílem je předcházet nuceným sňatkům mladých dívek s muslimy, což v Pákistánu není výjimkou. Poslední známý případ se stal před několika týdny – 14letá dívka z katolické rodiny byla unesena, donucena konvertovat k islámu a provdat se za muslima.

Na dodatku zákona se shodly všechny pákistánské církve, a parlamentem proto prošel hladce. Proti návrhu se postavili islámští duchovní a islamistické skupiny.

Římskokatolický biskup Samson Shukardin vyjádřil své „upřímné uznání celému parlamentu za jednomyslné schválení tohoto zákona“ a dodal, že doufá v to, že „vláda podnikne další kroky ke kriminalizaci nucených náboženských konverzí“.


Evangelical Focus

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné