Přehled článků Zaostřeno Písmo evangelium

Nový úsvit pro křesťanství? Za své postoje se nemusíme stydět

Celý život jsem čekala, až budu moci svým dětem číst Pána prstenů. Včera večer jsme narazili na mou oblíbenou scénu, ve které se štítonoška Éowyn postaví čarodějnickému králi Angmaru – děsivému představiteli zla, před kterým všichni kromě ní prchají.

Éowyn, záběr z filmu Pán prstenů: Dvě věže © 2002, New Line Productions

Audio pouze pro předplatitele

0:00 / 0:00

Když se Éowyn postaví tomuto nezničitelnému králi, vysměje se jí slovy proroctví: „Ty blázne! Žádný živý muž mi nesmí bránit!“ Éowyn, která se vydala do boje v přestrojení, se však této replice vysměje. Stáhne si přilbu, vlasy jí volně vlají: „Já nejsem žádný živý muž!“ řekne a svého nepřítele zabije. To, co vypadalo jako příslib vítězství nepřítele, prorokovalo jen porážku.

Kristova láska nás nutí přijmout i ty nejtěžší otázky; s vědomím, že jeho pravda jistě zvítězí.

Po devíti letech práce s křesťanskými profesory na předních sekulárních univerzitách se domnívám, že jsme na pokraji podobného odhalení. Pokud se podíváme za hranice sekularizujícího se Západu, který prorokuje zánik křesťanství, na globální scénu, zjistíme, že křesťanství vzkvétá a roste, zatímco počet lidí bez náboženské příslušnosti klesá.

Podíváme-li se blíže na jednotlivé zdánlivé překážky na cestě k víře, jako jsou tři níže uvedené příklady, ukazuje se, že jsou to rozcestníky ...

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné