Přehled článků Aktuálně Afrika pronásledování

Nigérie: Vraždění křesťanů pokračuje i v novém roce

Koncem roku informovala média o brutálním masakru křesťanů v Nigérii během vánočního období, během něhož bylo zabito nejméně 238 lidí a stovky dalších byly zraněny.

Nigerijské ženy (foto International Christian Concern)

Vraždění nigerijských křesťanů pokračuje i v novém roce. Podle zprávy organizace Release International (RI), která podporuje pronásledované křesťany po celém světě, je letošních obětí již přibližně 50.

4. ledna byl při útoku teroristů z Boko Haram zabit pastor Church of Christ in Nations (COCIN) a nejméně šest členů jeho kongregace. Deník Christian Daily International a Morning Star News uvádějí, že následující den teroristé zaútočili na město Kwari v okrese Geidam ve státě Yobe a zabili pastora Luku Levonga (COCIN) v prostorách jeho kostela a 13 členů společenství v jejich domovech.

„Teroristé také zapálili kostel a zničili před ním zaparkovaná vozidla, zapálili rovněž domy křesťanů ve městě,“ uvedl v textové zprávě pro zmíněná média obyvatel oblasti Aaron Bwala.

V komentáři k násilnostem spolupracovníci RI uvedli, že „veškeré bezpečnostní úsilí selhalo. Jedná se o terorismus. Jedná se o náboženské čistky prováděné ozbrojenými muslimskými fulbskými pastevci, kteří věří v náboženskou válku. Jedná se o islámský džihád. A zpravodajské informace ukazují, že útočníci jsou odhodláni ve svém pustošení pokračovat.“

Generální ředitel Release International Paul Robinson vyzval k mezinárodní reakci, která by krveprolití zastavila. „Svět se musí probudit a uvědomit si náboženské a etnické čistky, které se v Nigérii odehrávají před jeho očima. Kolik lidí musí být povražděno, než mezinárodní společenství vyvine dostatečný tlak na Nigérii, aby ochránila svou křesťanskou menšinu na severu?“ řekl Robinson a dodal: „Nigérie je pro Release International již dlouho zemí, která vzbuzuje zvláštní obavy. S hrůzou sledujeme, jak jsou křesťanští vesničané vyvražďováni a vyháněni ze svých pozemků, které následně obsazují islamističtí extremisté. A přesto to Nigérie – a celý svět – nadále nechává být.“


Zdroj: Christian Today

 

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné