Přehled článků Aktuálně islám Afrika pronásledování

Nigérie: Útočníci zastavili autobus a zabili křesťany

Členové teroristické skupiny Boko Haram v Nigérii zavraždili tři křesťany. Naopak stovky unesených se nedávno podařilo zachránit.

Tři muži, kteří byli zabiti po přepadení autobusu členy Boko Haram

5. června si skupina ozbrojených mužů vynutila zastavení autobusu na dálnici mezi nigerijskými městy Damaturu a Biu. Odvedli stranou čtyři cestující, kteří byli křesťané, a ostatním pasažérům dovolili odejít. Později byla nalezena těla tří zastřelených mladých křesťanů. Osud čtvrtého cestujícího je dosud neznámý. Na sociálních sítích kolují fotografie zachycující vraždu těchto tří unesených mužů. Za útokem pravděpodobně stojí teroristé ze skupiny Boko Haram.

Únosy a vraždy křesťanů jsou v Nigérii časté. Členové Boko Haram se snaží svrhnout nigerijskou vládu a proměnit zemi v islámský stát.

20. května nigerijská armáda oznámila, že ze základen Boko Haram v lese Sambisa ve východní Nigérii osvobodila 350 zajatců. Během vojenské operace byli zabiti někteří z únosců. Většina zachráněných obětí, kterými byly hlavně ženy a děti, byla v zajetí měsíce, někteří z nich roky. Některé ženy s sebou měly na tiskové konferenci nemluvňata, která pravděpodobně vzešla z nucených sňatků s vězniteli.

V polovině května zase armáda Kamerunu zachránila přes 300 rukojmích z míst u hranice mezi Nigérií a Čadem. Navzdory dílčím úspěchům se však místním vládám stále nedaří Boko Haram zastavit. Například hned 24. května zaútočili ozbrojenci (pravděpodobně patřící k Boko Haram) na komunitu Kuchi ve státě Niger. Zabili deset lidí a desítky dalších unesli. O dvě noci později se útočníci vrátili, vzali si dobytek a potraviny a zapálili místní obchody. Nejméně 700 obyvatel bylo nuceno uprchnout do okolních obcí.


Hlas mučedníků, The Voice of the Martyrs

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné