Přehled článků Aktuálně církev

Nicky Gumbel obdrží vyznamenání od krále

Na letošní novoroční čestné listině vyznamenaných Řádem britského impéria (anglicky „The Most Excellent Order of the British Empire“) se ve třídě komandér objevil Nicky Gumbel, emeritní vikář anglikánského sboru Holy Trinity Brompton (HTB) v Londýně a tvůrce mezinárodního evangelizačního kurzu Alfa (v jeho současné podobě).

Nicky Gumbel (foto YouTube @jjohnglobal)

Toto vyznamenání založil britský král Jiří V. v roce 1917 pro civilní osoby, které mají významný podíl na rozvoji společnosti nebo veřejného života. O rok později byl okruh rozšířen o armádní důstojníky.

Král Karel III., který byl se sborem HTB v kontaktu už jako princ Charles, řád Gumbelovi udělil za služby anglikánské církvi. Nicky Gumbel řád převezme v průběhu roku na ceremonii v jednom ze zatím nespecifikovaných královských paláců, pravděpodobně přímo z rukou Karla III.

Hlavní vedoucí mezinárodní kanceláře Alfy Nick Perryman k tomu uvedl: „Nickyho Gumbela znám natolik, že kdyby chtěl své vyznamenání komentovat, řekl by, že jde o poctu každému, kdo s ním v týmu Alfy nebo ve sboru HTB v průběhu let spolupracoval.“

Řád britského impéria bývá udělován i občanům jiných států. Ve třídě komandér ho obdrželo i 11 Čechů, kromě architektky Evy Jiřičné a dirigenta Jiřího Bělohlávka to vesměs byli čeští důstojníci zapojení v odboji proti nacismu.

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné