Přehled článků Aktuálně církev víra

Německo: Křesťané se přestávají účastnit církevního života

Evangelická církev v Německu (EKD) oznámila, že během roku 2022 přišla o 380 tisíc svých členů, což znamená pokles o 2,9 %. Drtivá většina z více než 19 milionů členů této hlavní protestantské církve se navíc neúčastní církevního života. Pravidelně církev navštěvují jen 3 % z nich.

ilustrační foto Maheshkumar Painam, Unsplash

Římskokatolická církev v roce 2021 ztratila 350 tisíc členů. Pouze 6 % z 21,6 milionu Němců, kteří se k ní hlásí, chodí na mši. K rozkolu prý vedou skandály se zneužíváním žen a dětí nebo diskuse ohledně LGBTQ.

Naopak charismatické a letniční skupiny mírně rostou (asi o 1 % ročně), tradičnější evangelikální církve početně stagnují či mírně klesají.

Přestože se více než polovina obyvatel Německa hlásí k některé křesťanské církvi, podle průzkumů pouze 1,6 % Němců čte každý den Bibli.

Církve se různými způsoby snaží věřící do kostelů opět přivést. Evangelická církev v Porýní např. nedávno oznámila, že místní církevní představitelé se budou moci rozhodnout, zda nepřesunou hlavní bohoslužbu z nedělního dopoledne na kterýkoli jiný den nebo hodinu v týdnu. Také křty, svatby a biřmování se nyní mohou konat na „místě požadovaném členy“. A pro usnadnění přístupu k Večeři Páně bude stačit, aby byl člověk pokřtěn jako dítě – nebude již nutné absolvovat konfirmační kurz.

„Vidíme nebezpečí, že se víra ještě více individualizuje a společenství věřících bude oslabeno,“ okomentoval tyto snahy generální tajemník Německé evangelikální aliance Reinhardt Schink.


(Zdroj: Evangelical Focus, Křesťan dnes)

 

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné