Přehled článků Příběhy všední život vztahy evangelium

Návštěva květinářství

„Prosím vás, co je to za květinu?“ ptám se prodavačky, když kupuji kytici pro svou ženu. Ptám se ze zvědavosti, přestože vím, že název brzy zapomenu. Květiny nejsou ani můj obor, ani se o ně moc nezajímám. Kdykoli jsem tedy dříve kupoval jako dárek kytku, volba byla celkem jasná – gerbery, růže nebo karafiát. Většinu dalších květin totiž znám jen podle jména. Výjimečně jsem koupil něco jiného, a to tehdy, když měli v obchodě navázánu nějakou kytku s dobrým poměrem cena:vzhled.

ilustrační foto Freepik (www.freepik.com)

Před pár lety jsme se přestěhovali z města na vesnici, což mimo jiné způsobilo, že jsem změnil květinářství. Ve městě jich bylo několik, zato tady u nás je jen jedno.

Naštěstí to není květinářství ledajaké. Vážou v něm různé speciality, zrovna jako tu kytku, o které jsem psal v úvodu. K dostání jsou tam kytice z květin, které jsem do té doby neviděl, a v kombinacích, které bych si sám nedokázal vymyslet. Jednou jsem dokonce donesl domů krásnou kytici, v jejímž středu sedělo – jako nějaký král na trůnu – zelí. Samozřejmě i zde mohu koupit klasickou kytku, jakou znám z dřívějška. Ale protože jsem zde nakoupil již několik netradičních kytic, které slavily doma úspěch, tak se nebojím sáhnout po něčem neznámém a nezvyklém.

Nákup bez peněz?

Stěhováním na venkov jsem tedy objevil nové obzory floristiky. A nejde jen o květiny. Jednou jsem vyrazil ven a dostal jsem nápad – překvapím svou ženu květinou! Platební kartu jsem u sebe měl, tak jsem směle vyrazil do obchodu. Paní za pultem mi navázala pěknou kytici a pak se poněkud překvapeně podívala na mou platební kartu.

„My karty nebereme,“ řekla a já jsem si připadal dost trapně. Ještě více než před mnoha lety, když jsem poprvé vstoupil do obchodu slavného výrobce funkčního prádla a zeptal se, zda mají nějaká funkční trika. Tehdy mi obsluha s úsměvem řekla, že všechna.

Nyní jsem stál v obchodě a nejraději bych vše vrátil zpátky. Kdybych nedostal ten nápad neplánovaně potěšit manželku, nenechal bych si navázat kytici, kterou nemám jak zaplatit. Nicméně paní byla pohotová.

„Tak si vyfoťte tento QR kód a zaplaťte nám to na účet.“

Byl jsem překvapen, ale pak jsem jen hlesl: „Nemám s sebou telefon.“

Popravdě, i kdybych ho s sebou měl, mám jisté tušení, dokonce stoprocentní jistotu, že můj léty prověřený tlačítkáč by si s tím černobílým čtvercem stejně neporadil.

Nakonec jsem odcházel s kyticí, číslem účtu a částkou, kterou mám uhradit. Zažil jsem novou úroveň nakupování. Pojďte a kupujte bez peněz (a bez tučně úročené půjčky)…!

Co oko nevidělo

Díky změně květinářství jsem objevil nové druhy květin, které jsem dříve neviděl a o kterých jsem do té doby ani neslyšel. Apoštol Pavel v Bibli napsal: „Co oko nevidělo a ucho neslyšelo, co ani člověku na mysl nepřišlo, připravil Bůh těm, kdo ho milují.“ 

Pavel nemá na mysli to, že Bůh je florista, který pro nás připravil neskutečně krásné a nepředstavitelné květiny. Píše o tom, že Bůh pro nás připravil záchranu, spasení, a to takovým způsobem, který nikomu z lidí nepřišel na mysl. Způsobem, který je pro mnohé lidi těžko překonatelnou překážkou dodnes. Záchranu skrze Ježíše Krista, svého jediného syna, který se narodil jako malé dítě, jak si připomínáme o Vánocích. Skrze Ježíše, který vyrostl a umřel na kříži místo nás. Ježíš – ten spravedlivý, který se obětoval za nespravedlivé, ten čistý, kdo se vydal za špinavé.

Bůh připravil smíření se sebou samým, které si nemůžeme odpracovat, které nenastane tehdy, až vykonáme dost dobrých skutků. Smíření, jež je z milosti a zadarmo. Obnovení vztahu způsobem, o jakém dříve nebylo slýcháno, které nikdo předtím neviděl a který nám ani na mysl nepřišel. Spasení zadarmo. Opravdu zadarmo. Žádné číslo účtu a částka, kterou máme zaplatit, úkon, který máme vykonat.

Je to již pár let, co jsem začal navštěvovat nové květinářství. Stále nacházím nové kombinace květin, nové způsoby vazby. Boží nabídku záchrany v Ježíši jsem přijal ještě dříve, ale dodnes objevuji nové způsoby, jak Bůh jedná, jak se o mne stará. Bůh je velmi tvořivý, ale základ zůstává stejný – spasení nabízené zadarmo. A zároveň Boží touha, aby mé, vaše, naše spasení nebylo nadarmo.

Přeji vám, abyste objevili nejen nové krásy květin, ale hlavně krásu vztahu s Bohem, vztahu, který je možný díky oběti Ježíše Krista.

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné