Přehled článků Aktuálně akce církev modlitba

Mokon on-line: Autorita Písma a modlitby za mládež

Ve čtvrtek 11. 4. se v podvečerních hodinách konalo modlitební setkání Mokon on-line. Přes 100 křesťanů z různých církví se ze svých domovů přes platformu Zoom připojilo ke chválám a modlitbám za potřeby církve, českého národa i dalších zemí. V modlitebním domě IHOPP v Praze se sešlo 16 lidí, aby zajistili hudební a technický doprovod akce. Jejím organizátorem je již desítky let Křesťanská misijní společnost (KMS), ale pořádání modliteb on-line je záležitostí až posledních let.

Chvály a část promluv byly přenášeny z pražského Mezinárodního domu modlitby (IHOPP, foto KMS)

„Byla to pro mě první zkušenost tohoto druhu, ale od začátku, kdy se začaly na obrazovce objevovat jména a obličeje přihlášených lidí, jsem i on-line vnímal silné duchovní propojení a Boží přítomnost,“ ohlíží se za akcí vedoucí kanceláře KMS Tomáš Růžička a dodává, že akci „... provázela jednota Ducha a modlitební pomazání“.

Hlavním tématem letošního jarního Mokonu byla autorita Božího slova v životech jednotlivých křesťanů, v církvi i národě. „Modlili jsme se za nové hloubky zjevení a smělost těch, kteří slouží slovem, i za hlad po Božím slově u každého věřícího. Při četbě Božího slova a jeho kázání je třeba odmítnout intelektualismus a rozumové posuzování Slova, které není určeno primárně jako informace pro náš rozum, ale je životem pro naše srdce, když ho vírou přijmeme,“ vysvětlil Růžička.

„Jaký je náš vztah k Božímu slovu, takový je náš vztah k Bohu,“ řekl Dan Drápal, jeden z řečníků Mokonu. „Skrze úctu ke Slovu projevujeme úctu tomu, kdo ho vyslovil, a Bůh se nám tak skrze své Slovo zjevuje.“

Po úvodním přivítání shrnul Bohuslav Zapadlo témata podzimního prezenčního Mokonu, následovaly chvály, po kterých začaly bloky jednotlivých modlitebních okruhů. Při nich se účastníci rozdělili do menších modlitebních skupin.

Po Danu Drápalovi a bloku modliteb za učitele v církvi vystoupil Petr Trantina s výzvou, aby křesťané zkoumali vše, co slyší skrze Písmo, podobně jako to dělali Židé v Beroji. „Zůstávat v Božím slově je jediná ochrana před relativismem dnešní doby a různými moderními ‚-ismy‘, jež přicházejí a poté, co ve společnosti vyvolají zmatek, zase odcházejí. Jen Boží slovo zůstává navěky,“ zdůraznil Trantina.

Blok modliteb za mladou generaci a její potřeby uvedl Pavel Kutina, Lukáš Mixánek navázal modlitbami za on-line prostředí, kde (nejen) mladí tráví značné množství svého času. Mixánek zdůraznil, že „Ježíš nás poslal kázat evangelium do celého světa a v dnešní době je součástí tohoto světa i on-line prostor“.

Lubomír Ondráček hovořil o politické situaci na Slovensku, Ukrajině, v Izraeli i USA, a uvedl tak poslední blok modliteb za dění a za křesťany v těchto zemích.

Celou akci moderoval Lukáš Mixánek, hudebně večerem provázela skupina Beracha pod vedením Miroslava Bálka. Další Mokon, tentokrát prezenční, proběhne na podzim.

+ 3 fotografií

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné