Přehled článků Aktuálně Izrael pronásledování

Mojmír Kallus: Kde se bere antisemitismus?

Izrael je od 7. října ve válce. V době, kdy budete tento text číst, už možná bude její horká fáze u konce, anebo naopak budeme svědky další eskalace. Průběh tohoto konfliktu je těžké předpovědět, a proto se chci věnovat souvisejícímu tématu, které je aktuální dlouhodobě.

ilustrační foto Freepik

Audio pouze pro předplatitele

0:00 / 0:00

Pogrom na Židy sice vzbudil vlnu solidarity, ale současně také prudký nárůst protižidovské nenávisti. Západními městy pochodovaly až statisícové davy s palestinskými vlajkami a hesly o osvobození Palestiny, které v tomto kontextu neznamenají nic jiného než volání po zničení židovského státu. V Německu se na budovách židovských institucí objevily hákové kříže a Davidovy hvězdy. V mnoha zemích dochází k násilným útokům na Židy a synagogy. Židé se v Evropě ani v Americe necítí bezpečně.

Mezinárodní instituce vzniklé proto, aby zabránily „barbarským činům urážejícím svědomí lidstva“, jak stojí v preambuli Všeobecné deklarace lidských práv, jen potvrdily svou šokující jednostrannost. Ani dva měsíce po spáchání masakru se v OSN nepodařilo prosadit ani jednu rezoluci jmenovitě odsuzující Hamás, zato zaznívají výzvy k vyšetření „válečných zločinů“ – Izraele. Pracovníci Červeného kříže, místo aby navštívili unesená rukojmí a dodali jim potřebné léky, na schůzce s jejich zoufalými pří ...

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné