Přehled článků Střípky vztahy zamyšlení manželství

Milovat nonstop! Ano, nebo ne?

Venčím našeho psa a sousedka nám jde naproti. Její fenka už radostně vrtí ocáskem. Necháme kamarády trošku pohrát a využíváme příležitosti pobrebentit. Řeč se po chvíli stočí na psí útulky a osobní pohodlnost, která je podle Kláry hlavní příčinou, proč se lidé, když dojde na lámání chleba, rozhodnou si psa neosvojit.

Ilustrační foto Chris Lutke, Unsplash

Audio pouze pro předplatitele

0:00 / 0:00

Psi nepsi, nedávno četla v časopise, že v Japonsku to prý s pohodlností zašlo až tak daleko, že lidé uzavírají víkendové sňatky, kdy od pondělí do pátku užívají nekomplikované volnosti a na víkend se vracejí na chvilku zpět do chomoutu.

„Toto my dvě nikdy nepochopíme, že? My naše chlapy milujeme. A to od pondělka do neděle, nonstop! Miluješ přece Tomáše, je to tak? Miluješ?“

Třicet let je vlastně včera. Vidím Toma, vlasy rozevláté, běží a pak se vrhá znovu a znovu pod mořskou hladinu pohlcen radostí, plný života, nedbá toho, že vodní náruč, ve které spočinul, je jako z ledu. Mává na mě, ale já utíkám v naději, že kvůli náskoku mě nedožene. Dohnal a uhnal.

Oba jsme to tak chtěli.

A pak bezesné noci s našimi dětmi. Bezesné noci s dětmi a bez jejich táty. Bezesné noci s dětmi bez táty pohlceného alkoholem a zlatokopkami. Bezesné noci s Bohem bez táty našich dětí.

„Jdi opět a miluj muže, milence jiné, cizoložníka. Právě tak miluje Hospodin izraelské syny, i když se obracejí za jinými bohy... Řekni mu: ,Po mnoho dní zůstaneš se mnou, nebudeš smilnit, nebudeš patřit jiné; také já budu s tebou.‘“ (podle Oz 3,1–3)

Deset let je jako včera. Vidím ho klečet, temeno hlavy obnažené řídnoucím porostem, na rtech chuť soli a voda z jeho očí nepřestává kapat na moje bosé nohy. Zrada odprošena. Potrhaná těla, sešněrována Boží milostí, kříž na ramenou obtěžkaný zklamáním, oba ve sledu za Ježíšem jdeme. A nohy se boří do písku srdce rozbitého na prášek od pondělka do neděle, nonstop.

„Jak to myslíš, miluješ?“ slyším svůj hlas.

„No, jednoduše,“ nato Klára, „miluješ Toma? Ano, nebo ne?“

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné