Přehled článků Nad Biblí duchovní život Písmo zamyšlení duchovní růst

Michal Klesnil: To se děje jen pohádkách...?

Máte rádi pohádky? Já ano. Alespoň ty dobré. Jak se poznají? V dobrých pohádkách je uloženo něco hlubokého. Něco, co není jen pro děti, ale i pro dospělé. Něco, co je ukryto v hlubinách lidského srdce jako jeho nejvnitřnější touhy a přání. Něco, o čem jsem přesvědčen, že to tam ukryl Bůh. A ukryl to tam proto, že chce tyto nejvnitřnější touhy a přání také ve svůj čas naplnit. Co všechno v pohádkových příbězích nacházíme?

Ilustrační foto Jared Subia, Unsplash

Audio pouze pro předplatitele

0:00 / 0:00

Moudrý král

Moudrý král je samozřejmě součástí každé dobré pohádky. Buď je moudrý od začátku, nebo alespoň v průběhu pohádky zmoudří. V hloubi srdce toužíme po moudrém vládci, kterému bychom mohli důvěřovat a složit v něj svou naději. Pokud hledáme naplnění této touhy ve světských vládcích, jsme jen znovu a znovu zklamáváni. Pojďme se ale podívat do Bible:

„... bude soudit tvůj lid spravedlivě a tvé chudé podle práva. ... Bude spásou synům nuzného – utlačovatele však srazí. Budou se tě bát, dokud bude slunce i dokud bude měsíc, po všechna pokolení. ... V jeho dnech rozkvete spravedlivý a bude hojný pokoj, dokud nepřestane měsíc. Bude panovat od moře k moři, od řeky až do končin země. ... neboť vysvobodí nuzného, když volá, chudého, který nemá pomocníka. ... Na zemi bude hojnost obilí, na vrcholcích hor se budou jako Libanon vlnit jeho plody a lidé z města pokvetou jako zemská zeleň. Jeho jméno bude trvat navěky; jeho jméno poroste, dokud bude slunce, budou si j ...

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné