Přehled článků Aktuálně mládež misie nekrolog

Loren Cunningham: Muž, který věděl, pro co žije

Loren Cunningham (30. 6. 1935 – 6. 10. 2023), zakladatel mezinárodního křesťanského hnutí Mládež s posláním (Youth With a Mission, YWAM – Mládež s posláním) a Univerzity národů (University of the Nations), zemřel 6. října ve věku 88 let.

Loren Cunningham s manželkou Darlene, květen 2023 (foto YWAM)

Audio pouze pro předplatitele

0:00 / 0:00

Narodil se v Kalifornii do rodiny s bohatou misionářskou tradicí. Jeho rodiče Tom a Jewell byli pastory letničního společenství (Assembly of God), cestovali a zakládali sbory na americkém Severozápadě. Prarodiče z matčiny strany byli evangelisté zakládající sbory v Arkansasu, Texasu, Novém Mexiku a Oklahomě. Dědeček z otcovy strany byl rovněž kočovný kazatel, kterému přezdívali Chodící Bible. V rozhovoru pro Život víry (2020/6) na něj Cunningham vzpomínal: „Bibli si s sebou na kazatelnu nikdy nebral. Uměl z ní mnoho pasáží zpaměti, celé kapitoly. Jako dítě jsem s ním spal v jednom pokoji. Když jsem se v noci probudil, často ještě četl Bibli.“

Důraz na znalost Bible byl později patrný v celém Cunninghamově životě a službě. YWAM pořádala mnoho biblických kurzů s jasnými názvy: Škola biblických studií nebo Slovo zpaměti, při kterých učitelé využívali prvky dramatizace a zažili, že se Markovo evangelium naučilo zpaměti i osmileté dítě.

Vlny, které překrývaly ko ...

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné