Přehled článků Aktuálně akce Duch svatý modlitba smíření

Letnice v Betlémské kapli: Křesťané se spojili v modlitbách

Na letniční neděli (19. 5.) se sešlo kolem 450 křesťanů z různých denominací v Betlémské kapli na akci s názvem Národní den modliteb. Jejím cílem byly společné modlitby za naši zemi a čekání na Ducha svatého.

Národní den modliteb 2024 (foto Robert Beníček)

Tříhodinové shromáždění bylo provázeno chválami týmu pod vedením Alžběty Barošové (ŘKC Praha-Hostivař), ve kterém byli zastoupeni hudebníci jak z katolické, tak z protestantských církví.

Setkání bylo rozděleno do tří částí. V první vedli David Kafka (AC Ústí n. L.) a Jiří Rauchfuss (AC Roudnice n. L.) shromážděné k jednotě, propojení a vzájemné úctě s odkazem na Ježíšova slova, že chce shromáždit své děti jako kvočna kuřátka pod svá křídla. „Vhodně k tomu posloužily skupinky, ve kterých jsme se modlili za sebe navzájem a žehnali si,“ uvedl David Loula ze spolku České studny, iniciátor akce a člen pořadatelského týmu.

Poté se Jakub Sadílek, provinciál františkánů, školská sestra Dominika Konečná a Marcela Bradová (AC Břeclav) modlili a žehnali zemím, kde panuje napětí nebo probíhají válečné konflikty, aby přišlo smíření a odpuštění skrze Ježíše Krista.

V druhé části Pavla Markupová (KS Kladno), David Loula a Petr Šimmer (CB Litvínov) vedli modlitbu pokání a zástupného vyznávání našich národních hříchů. Účastníci se opět rozdělili do skupinek a společně prosili o milost odpuštění pro český národ.

Třetí části se ujal Petr Kácha (KS Praha). Na pódium pozval pět zástupců evangelizačních projektů, aby krátce představili svoji službu a poté se modlili za požehnání pro sdílení evangelia v naší zemi. Na závěr akce z pódia zástupci pastorů a kněží žehnali českému národu.

„Letošní setkání bylo ještě mocnější než loni, ačkoli bylo o něco méně lidí. Vnímal jsem velké pohnutí během modliteb. ...  Kdo by si před pár lety dokázal představit, že budou v Betlémské kapli tančit na pódiu sestry protestantky společně s řádovými sestrami ve svornosti a radosti? Tekly mi slzy vděčnosti,“ uvedl David Loula a dodal, že „bylo silné a dojemné, že křesťané mohou žít ve vzájemném odpuštění. Je vzácné, že se společně můžeme v jednotě modlit za naši zemi.“


Videoreportáž z akce: https://youtu.be/GlfwwBdGdqI?si=1D6XQ7AakBTKcxBB

+ 3 fotografií

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné