Přehled článků Aktuálně akce

Kulturou proti antisemitismu – 20 českých let pro Židy a Izrael

Křesťané se k židům po staletí stavěli nepřátelsky. Výraznější linie křesťanské podpory Židů trvá teprve pár desítek let. K jejímu rodokmenu patří i akce Kulturou proti antisemitismu (dříve Všichni jsme lidi), která se v neděli 16. dubna v zahradě pražského Valdštejnského paláce konala už podvacáté. Pořadatel, česká pobočka Mezinárodního křesťanského velvyslanectví Jeruzalém (ICEJ), i letos vypracoval pestrý program, který do zahrady přivedl přes dvě stovky křesťanů z celé země a který dokázal oslovit i náhodné návštěvníky.

Kulturou proti antisemitismu (foto Tomáš Dittrich)

Audio pouze pro předplatitele

0:00 / 0:00

Shromáždění předcházel Pochod dobré vůle, který na místo setkání došel ze Staroměstského náměstí. Pochodu se navíc zúčastnilo na 200 žáků základních škol. Mojmír Kallus, hlavní pořadatel akce, předseda ICEJ ČR a člen vedení ICEJ v Jeruzalémě, pro Život víry upřesnil své dojmy: „Měl jsem velkou radost z účasti téměř dvou stovek žáků, kteří kromě samotného pochodu absolvovali také celý den v Terezíně a přivezli s sebou vlastní kreativní zpracování tématu šoa (holokaustu – pozn. red.). Vysoká úroveň děl, většinou výtvarných, nás všechny příjemně překvapila. Závěrečné hodnocení potvrdilo, že se jich příběh dotýkal, a modlíme se, aby tato stopa v jejich životě zůstala a přinesla ovoce.“

Ve Valdštejnské zahradě účastníky setkání oslovili první místopředseda Senátu Jiří Drahoš, pražský primátor Bohuslav Svoboda a velvyslankyně státu Izrael Anna Azariová. Každoroční host setkání, ředitel Židovského muzea Leo Pavlát, přirovnal ochotu ICEJ k pořádání akce k odvaze „Spravedlivých mezi národy“, tedy lidí, kteří Židům různými způsoby pomáhali v době nacismu.

Kromě moderace redaktorky Českého rozhlasu Terezy Sedláčkové byly duší setkání příspěvky pěti generací rodiny, která přežila šoa. Akademická malířka Helga Hošková-Weissová, autorka kreseb z terezínského ghetta, byla osobně přítomna, její vzpomínky byly ale promítnuty ze záznamu. Básně jejího otce Otty Weisse, který vyhlazovací tábor nepřežil, recitoval Jan Potměšil. Syn Jiří, vnučka Dominika a pravnoučata vytvořili pestrý doprovodný hudební program.

Mojmír Kallus ve svém příspěvku uvedl, že antisemitismus je v Evropě na vzestupu. Přibývá podle něj jak popírání holokaustu, tak útoků proti Izraeli a násilných útoků proti Židům. Volá se po mezinárodní izolaci Izraele. Valné shromáždění OSN loni odhlasovalo 15 rezolucí proti Izraeli, zatímco proti celému zbytku světa (v době války na Ukrajině!) jen 13.

„Z pohledu pořadatele jsem byl s jubilejním dvacátým ročníkem spokojen,“ sdělil pak Kallus pro Život víry. „Dramaturgii jsme svěřili mladší generaci, což podle mého názoru prospělo věci, líbila se mi také kvalita hudebního vystoupení rodiny Hoškovy. Novinkou bylo využití velkoplošné obrazovky a promítání videí. S ohledem na pokročilý věk pamětníků to bude brzy jediná možnost, jak autentické svědectví předat.“

Valné shromáždění OSN loni schválilo 15 rezolucí proti Izraeli, proti zbytku světa jen 13.

Mojmír Kallus také přiznal, že mu při přípravách akce trochu dělalo vrásky počasí: „Trvalý déšť ještě v pátek zvedal hladiny řek. Postupně se předpověď zlepšovala. To, co se však v neděli odehrálo, předčilo veškeré očekávání. Nejenže nepršelo, ale dokonce se ukázalo slunce a oteplilo se, což se ihned promítlo do dobré nálady. Jediné, co bych si přál, by byla větší účast domácích křesťanů.“

Lidé v okruhu ICEJ vidí potřebu reagovat na antisemitismus, a ovlivňovat tak českou společnost. Sledujeme dvacet let nasazení, díky kterému setkávání pokračuje. Zároveň jde o jednu z mála takto kvalitních akcí, které u nás křesťané dělají pro nekřesťany.


Ing. arch. Tomáš Dittrich je redaktorem Života víry.

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné