Přehled článků Izrael smíření

Konference ICEJ: Potěšovat Izrael a kázat pohanům

Cílem druhého ročníku konference ICEJ Connection, která proběhla ve dnech 16.–18. 2. 2023 v prostorách těšínského Křesťanského centra (AC), bylo „přinést svědectví o velkých věcech, které Bůh dělá ve světě, a zvláště v Izraeli a na Blízkém východě, a poskytnout kvalitní biblické učení o významu židovského národa pro Boží plán záchrany světa“. Z Izraele přijeli Peter Tsukahira, spoluzakladatel sboru Kehilat haKarmel v Haifě, manželé Shilo a Sarah ben Hodovi, spoluzakladatelé modlitebního domu Solu Israel, a z Libanonu i se svou ženou dorazil „Hasan“ (jeho identita byla z bezpečnostních důvodů chráněna). Z polské Ustroně přijel vedoucí nadace Život a misie Henryk Wieja a jedním z hlavních řečníků byl i předseda české pobočky a viceprezident ICEJ Mojmír Kallus.

foto Václav Hron

Audio pouze pro předplatitele

0:00 / 0:00

Páteční program zahájily chvály v podání manželů ben Hodových a „Hasanových“. Během nich se sál postupně zaplňoval účastníky, nakonec jich bylo kolem tří set. Na pódiu Boha chválili střídavě hebrejsky a arabsky příslušníci států, které jsou spolu několik desítek let prakticky ve válečném stavu.

Hasan později v moderovaném rozhovoru vyprávěl, jak ho ve škole učili nenávidět Židy a Izrael. V učebnicích se i nadále uvádí nutnost boje proti Izraeli „mírovými prostředky, jako je intifáda (ozbrojené povstání Palestinců – pozn. red.)“. Bůh ho vedl k pokání a smíření. Podobnou zkušenost sdílel také Shilo, kterého sice neučili Araby nenávidět, ale měl si na ně kvůli jejich nedůvěryhodnosti dávat pozor. S arabským křesťanem se poprvé setkal a skamarádil až v 15 letech, když začal chodit do Domu modliteb. „Během prvních dvou let šlo jen o smíření. Musel jsem odpustit a prosit o odpuštění. To bylo oboustranné.“ Dodal, že samotné smíření není cíl, ale začátek přátelství a později i partnerství. Hovořil o tom, že za poslední dva roky zaznamenal významný posun. Mladí Židé a Arabové se na mnoha místech scházejí ke společným modlitbám a uctívání, což „má velký dopad v Izraeli a na mnoha dalších místech“.

O viditelných změnách mluvil také Peter Tsukahira, který do Izraele i se svojí rodinou přišel v roce 1987. V té době bylo v Izraeli jen velmi málo mesiánských věřících, například v Haifě jich byly sotva dvě stovky. Díky nové generaci mesiánských židů, kteří už se narodili a vyrůstali v Izraeli, si podle jeho slov nelze nevšimnout nárůstu počtu věřících, mesiánských sborů a společných aktivit, o kterých mluvil i Shilo ben Hod.

O přelomovém období, ve kterém se nyní nacházíme, také hovořil Mojmír Kallus. Vycházel z listu Římanům 11,25: Část Izraele propadla zatvrzení, avšak jen do té doby, pokud nevejde plný počet pohanů. Měnící se duchovní situaci na Blízkém východě a růst počtu těch, kterým bylo a je kázáno evangelium, lze chápat jako jeden z přelomů v dějinách lidstva. Vyvstává otázka, co v takovémto období dělat. Kallus odpovídá: „Modlete se a kažte evangelium, aby se naplnil počet pohanů.“

Další ročník konference ICEJ Connection je naplánován na 15.–17. 2. 2024 na stejném místě. Mezitím se můžete přidat k chválám Solu Israel, které jsou dostupné na www.soluisrael.org.

Více se o konferenci můžete dočíst na www.icej.cz, některé z promluv si lze si poslechnout na YouTube kanále AC Český Těšín.

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné