Přehled článků Příběhy misie historie

Karel August Pácalt: Čech mezi Hotentoty

Je mnoho Čechů, kteří se ve světě proslavili a jsou známí. Existuje však pouze jeden, po kterém v zahraničí obyvatelé z vděčnosti pojmenovali své město. Pacaltsdorp je dnes součástí města George v Jihoafrické republice. Má asi 16,5 tisíce obyvatel, kteří mluví afrikánsky a v naprosté většině se hlásí ke křesťanství. I po dvou stech letech tam každý ví, po kom je městečko pojmenováno.

Karel August Pácalt (autor rytiny: Johann Friedrich Bolt, 1805)

Audio pouze pro předplatitele

0:00 / 0:00

Domorodá žena v reportáži Českého rozhlasu vypráví: „Reverend Pácalt zde vybudoval vůbec první evangelický sbor čítající asi 300 věřících. Byli mezi nimi jak Hotentoti, tak otroci, svobodní občané i farmáři. Tomuto Božímu muži jezdili na volských povozech a na koních naslouchat i běloši ze širokého okolí.“ Další muž ukazuje na majestátný, 300 let starý mahagonový strom a říká: „Vždy v neděli ráno začínala pod tamtím stromem jeho kázání. Vyprávěl příběhy z Bible a vštěpoval nám křesťanské principy a hodnoty. Místní zároveň učil, jak hospodařit, stavět domy a podobně. Vděčíme mu opravdu za mnohé.“

Radost v rákosové chýši

Karel August Pácalt (7. 10. 1773 – 16. 11. 1818) se narodil v malé obci Rusek, která je dnes součástí Hradce Králové. O jeho dětství a mládí se nedochovaly žádné záznamy; potkáváme ho až jako mladíka ve Vídni, kde se vyučil zámečníkem a zbrojařem. Poté odcestoval na praxi do Berlína a tam zřejmě prožil svůj duchovní obrat.

Seznámil se s Janem ...

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné