Přehled článků Zaostřeno duchovní život zamyšlení evangelium

Jsme jako sníh, nebo jako asfalt?

Tzv. albedo je fyzikální termín, který popisuje, nakolik která látka odráží světlo. Sníh má albedo až 90 %, asfalt 3 %. Měsíc nesvítí, ale odráží 7 % dopadu slunečního záření – a to stačí. Jak odrážíme Boží lásku my?

Andreas Boppart (foto Tadeáš Lednický)

Když evangelium zjednodušíme, stane se nepoužitelné, je „zmenšené“. Církev redukujeme na budovu, bohoslužbu na nedělní shromáždění, evangelium na kříž a obrácení na modlitbu přijetí... Zvěstování Dobré zprávy zmenšíme na „Já vím, jak je to s Bohem, a řeknu ti to.“ Boží království na věčný život (jenže ono začalo už dnes!). Spasení na individuální záchranu naší duše (ve skutečnosti se ale týká celého stvoření; jde při něm i o spravedlnost a odpuštění dluhů). Pokání omezíme na odpuštění viny (jenže jde o změnu smýšlení). Hřích na vinu a morální selhání, na to, co dělat a co ne. My ale máme odrážet Boha a jeho lásku, cílem je vztah s Bohem.

Evangelium není kratičký příběh. Je to odraz Boha. Cílem zvěstování evangelia je příchod pokoje – šalom. To je víc než osobní spasení.


Andreas Boppart


Myšlenky z přednášky na oslavě 25 let působení kurzů Alfa v České republice (22. 4. 2023 v Praze) zapsal Lubomír Ondráček.

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné