Přehled článků Příběhy Písmo škola

Jovana Chvojková: Bible jako suvenýr

Je možné se dnes mladých lidí přímo ptát na křesťanství, Ježíše, Bibli? Mohlo by se zdát, že si o tom nebudou chtít povídat. Pokud je to ale v upřímném rozhovoru, kdy nejdříve nasloucháme jejich zkušenostem, je až překvapivé, jak jsou tomu otevření. Je to totiž generace, která už vůči církvím či víře nemá předsudky a zároveň toho o křesťanství moc neví. (Mám na mysli studenty technických oborů, ne filozofy, mediky nebo budoucí učitele – ti někdy mají svůj pohled na křesťanství již zformulovaný.) Pracuji v křesťanské organizaci, kde je součástí naší práce povídat si s vysokoškoláky. A nepřestává mě fascinovat, když vidím, jak v nich Pán Bůh působí a jak o něm přemýšlejí.

ilustrační foto StockSnap, Pixabay

Audio pouze pro předplatitele

0:00 / 0:00

Stojím venku, v zimě, v areálu vysokých škol se dvěma studenty. Po chvíli si jeden z nich zapaluje cigaretu a nabízí mi taky. To se mi ještě nikdy nestalo. Beru to jako dobré znamení, že mě, o 30 let starší, berou a zajímá je téma rozhovoru. Později chtějí slyšet odpověď na otázku, co Ježíš pro všechny lidi udělal. Poté co s nimi sdílím evangelium, jak nás Ježíš zachránil od trestu za hřích tím, že zemřel místo nás, jeden z nich vyhrkne: „To je frajer!“ Nabízené Lukášovo evangelium na konci našeho rozhovoru přijímá druhý z nich se slovy, že by si to vzal jako suvenýr. Ale já si myslím, že to, jakým tónem to řekl, naznačuje, že by si evangelium rád přečetl.

„Bůh by měl být plánovací typ, mít v sobě čisté dobro a měl by být velkolepý.“

Jindy student umělé inteligence na ČVUT prozradil: „O Vánocích jsem se nudil, tak jsem si řekl, že když Bibli čtou dvě miliardy lidí, zkusím si z ní něco přečíst. Starý zákon mi přišel nudný, tak jsem začal číst evangelia. A ...

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné