Přehled článků Z historie válka zdravotníci

J. H. Dunant: Jako obchodník zkrachoval, ale polidštil válku

Jean Henri Dunant (8. květen 1828 – 30. říjen 1910) – podnikatel, spisovatel, zakladatel Červeného kříže, první nositel Nobelovy ceny za mír

Jean Henri Dunant (foto archiv redakce)

Audio pouze pro předplatitele

0:00 / 0:00

Jste známý jako zakladatel Červeného kříže a iniciátor Ženevských úmluv, které chrání oběti ozbrojených konfliktů. Ačkoli mají tyto organizace zřetelně křesťanský základ, téměř nikde se o tom nemluví. Jak to bylo?

Pocházím ze zbožné kalvínské rodiny a moji rodiče se vždycky věnovali charitativní práci mezi sirotky, nemocnými a chudými. Když se v tradiční reformované církvi objevilo hnutí duchovní obnovy, opustili „oficiální“ církev a připojili se k církvi „Probuzení“ (francouzsky „Réveil“, čti revej).

Pro naše čtenáře bude zajímavé, že hnutí „Réveil“ bylo inspirováno skupinami, které založili „moravští“ misionáři z obnovené Jednoty bratrské v Ochranově. Co bylo pro církev „Probuzení“ charakteristické?

Tato společenství kladla důraz na zpěv nových písní (v kalvínské církvi se zpívaly pouze žalmy), zavedení nedělních škol, biblických hodin, modlitebních shromáždění a podobně. Ženy se mohly aktivně účastnit sborového života a někdy se staly klíčovým ...

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné