Přehled článků Aktuálně

Itálie: Evangelikální sbor čelí šikaně ze strany úřadů

Menší evangelikální společenství Breccia di Roma působící v Římě se pod dlouhodobém sporu s místními úřady obrací na Evropský soud pro lidská práva.

Sál sboru (foto Breccia di Roma)

Sbor Breccia di Roma se v roce 2016 rozhodl koupit dům v historické části Říma. Pastor Leonardo De Chirico byl při vyřizování půjčky v bance nejprve překvapen tím, že k tomu musí získat podpis římského (katolického) biskupa. Sboru se nakonec podařilo získat nebankovní půjčku a budovu koupit. Poté musel sbor úřady požádat, aby budovu nadále neregistrovaly jako obchod, ale jako církevní budovu. Církev je totiž v Itálii osvobozena od daní. Vše proběhlo v pořádku, jenže pak se národní daňový úřad rozhodl církev navštívit.

Výsledkem inspekce bylo, že byl sbor Breccia di Roma postaven před soud. Úřad rozhodl, že nepovolí, aby tato budova byla registrována jako modlitebna, protože neodpovídá jeho představě o církevní budově – chybějí v ní svíčky, obrazy, sochy, oltář a podobné vybavení, které je pro kostel charakteristické. Jednoduše řečeno: Budova nevypadá jako římskokatolický kostel.

Sbor si najal právníka a soudní spor nakonec vyhrál. Jenže případ se opakoval: O šest měsíců později dostal sbor předvolání k soudu vyšší instance a musel se znovu hájit. U soudu se jeho právník hájil např. i tím, že ukazoval fotografie jiných modliteben, které mají v Římě povolení.

„Ne všechny muslimské, židovské či katolické bohoslužebné budovy jsou monumentální, působivé, historické nebo velké. Mnoho z nich vypadá jako naše modlitebna, a přesto jsou považovány za náboženské stavby, které jsou osvobozeny od daně,“ vysvětlil pro Evangelical Focus Leonardo De Chirico.

Soud se i napodruhé postavil na stranu církve. V květnu 2023 se sbor Breccia di Roma ovšem dozvěděl, že se daňový úřad odvolal k Nejvyššímu soudu. Ten dal v červnu 2024 nečekaně za pravdu stanovisku úřadu – s argumentem, že „o vhodnosti míst uctívání rozhoduje náboženská komunita“. Rozhodnutí je konečné. Sbor tak bude muset zaplatit soudní výlohy a zpětně zaplatit daně za budovu, která je nyní úředně považována za komerční prostor. Jde prý o částku 50 tisíc €, v přepočtu asi 1,25 milionu Kč.

Sbor se nakonec rozhodl bránit u Evropského soudu pro lidská práva. „Podle našeho přesvědčení založeného na Písmu je toto místo vhodné pro shromáždění církve,“ řekl pastor De Chirico ve videozprávě. „Není potřeba oltářů, obrazů, soch nebo jiných předmětů, které charakterizují katolické stavby ... Toto je místo, kde zní evangelium.“

Sbor na svém webu vyzývá k modlitbám a také vyhlásil veřejnou sbírku. „Zjevně tady probíhá duchovní boj. Víme, že kde se daří evangeliu, tam také zuří bitva. Máme potvrzeno, že jsme na správném místě a děláme správnou věc...“ píše Breccia di Roma ve svém vyjádření.

Ačkoli italská ústava zaručuje svobodu vyznání, podle Světové a Italské evangelikální aliance dochází v Itálii k diskriminaci náboženských menšin. Chybí zde např. zákon, který by stanovoval, jak má náboženská svoboda v zemi konkrétně vypadat. Některé stávající předpisy jsou diskriminační a brání otevírání nových míst pro bohoslužby.


Evangelical Focus

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné