Přehled článků Aktuálně uzdravení pronásledování Asie

Indie: Stát Ásám chce zákonem zakázat modlitby za nemocné

Vláda v severovýchodním indickém státě Ásám přednesla v únoru návrh zákona, který má omezit šíření evangelia zákazem „léčení kouzly“. Zákon již prošel státní sněmovnou a čeká na schválení prezidentem. Podle něj se „žádná osoba nesmí nijak účastnit léčebných praktik a propagace magického léčení ..., a dávat tak falešný dojem léčby a uzdravení nemoci“.

Indičtí křesťané při modlitbě (ilustrační foto Marc Ewell, Wycliffe Global Alliance, CC:BYNCND)

Porušením zákona hrozí pokuta ve výši cca 14 000 Kč, jeden až tři roky vězení, popř. obojí. Při opakovaném porušení může pokuta dosáhnout až 28 000 Kč a/nebo pěti let vězení. Zákon rovněž opravňuje policejní složky k inspekci praktik, které jsou podezřelé z překročení navrhovaného zákazu.

V čele státu Ásám stojí pravicová Indická lidová strana (Bharatiya Janata Party, BJP) zastávající ideologii hinduistického nacionalismu. Premiér státu Himanta Biswa Sarma potvrdil snahu o omezení šíření evangelia v rámci zachování náboženského statusu quo: „Kdo je muslim, ať je muslimem; kdo je křesťan, ať je křesťanem; kdo je hinduista, ať je hinduistou, aby tak v našem státě mohla být správná vyváženost.“

Hinduistické nacionalistické skupiny již mnoho let obviňují křesťany z neetických praktik, kdy pod pláštěm pomoci nemocným usilují o jejich konvertování. Podle nich obelhávají především obyvatele chudších oblastí a přesvědčují je o pravosti křesťanské víry pomocí nevědeckých praktik.

Organizace Ásámské křesťanské fórum (ACF), zastřešující všechny křesťanské církve v Ásámu, se proti zákonu a označení modliteb za „magické léčení“ ohradila. Zároveň ho považuje za porušení náboženské svobody. ACF uvedla, že „modlitba je univerzální praxí napříč náboženstvími, skrze kterou se lidé dovolávají božského uzdravení. Označení modlitby za magické léčení zjednodušuje tento hluboký duchovní rozměr víry a života“. Poznamenala také, že modlitby za uzdravení nejsou vedeny snahou o konverzi lidí, ale soucitem.

Faktem zůstává, že uzdravení skrze modlitbu skutečně mnoho lidí ke Kristu v Indii přivádí. Podle jednoho z pastorů uzdravení může být jednou z cest k přijetí evangelia: „Mnoho lidí pozná Ježíše nejdříve jako uzdravitele, později jako Pána a Spasitele. Ale nazývat to konspirací nebo magií by bylo zlehčování. Určitě to není zlo, ale Boží milost.“

„Moje rodina byla obklopena záchvaty nemocí a neduhů. Od té doby, co jsem začala následovat Krista a moje rodina se ke mně přidala, jsme se zbavili otroctví nemocí,“ podělila se jedna z čerstvě obrácených o to, k jaké proměně v její rodině došlo během tří let, co navštěvovali církev a zažili službu uzdravování.

Mluvčí ACF Allen Brooks považuje nový zákon za nespravedlivý útok na křesťany, který podkopává dlouhodobou službu křesťanů ásámské společnosti. Křesťanské misie stojí za množstvím vzdělávacích zařízení a pomáhají například zachovat ásámský jazyk.

Podporu ásámským křesťanům vyslovily církve a křesťanské organizace napříč Indií.


(zdroj: Christianity Today)

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné