Přehled článků Aktuálně pronásledování Asie příběh

Indie: Pastorův syn mučen a zabit kvůli pomstě

Pastor Sushil Kumar ze severní Indie vstal 8. července se svou manželkou jako vždy ve tři hodiny ráno, aby se společně modlili. O hodinu a půl později vyšli ze svého domu a nedaleko chléva našli pověšené tělo svého 22letého syna. Nilesh Kumar byl mučen a udušen k smrti.

Pohřeb Nileshe Kumara (foto Morning Star News)

Jedním z podezřelých z vraždy je Manohar Sharma, který se před dvěma lety s Nileshem Kumarem dostal do sporu – Nilesh se coby křesťan z nižší kasty postavil proti Sharmovi, hinduistovi z vyšší kasty, když protestoval proti tomu, aby Sharma přešel jejich dvůr, dle místních zvyklostí čerstvě pokrytý kravským hnojem.  

Sharma Nileshovi vyčítal, že je z nižší kasty a že přijal Krista, a pokáral ho za to, že s ním mluvil s takovou drzostí, vzpomíná pastor Kumar. Od té doby Sharma a jeho hinduističtí přátelé rodině vyhrožovali. „Nilesh si na to zvykl,“ vysvětluje pastor a dodává: „Rostl z něj zodpovědný křesťan. Právě se vrátil z mládežnického tábora a byl velmi nadšený. Nenapadlo by nás, že kvůli takové triviální, dva roky staré záležitosti Manohar z pomsty našeho syna zabije.“

Policie případ vyšetřuje, avšak vůbec nepracuje s náboženským motivem vraždy. Podle pastora Kumara je ale spojení s křesťanskou vírou zřejmé. Jeho rodina prý byla ve vesnici první, která před 22 lety konvertovala z hinduismu ke křesťanství. Jeho syn pro svou víru od dětství čelil posměchu. „Stali jsme se zranitelným cílem. Vesničané vědí, že jsme v menšině; nemáme nikoho, kdo by při nás stál,“ tvrdí pastor Kumar s tím, že kdyby byli stále hinduisté, do hádky by hned na začátku zasáhla celá vesnice a požádala Sharmu, aby nepřeháněl. „Nikdo se nás nezastal, naše životy nejsou pro hinduisty důležité,“ řekl Kumar organizaci Morning Star News.

Pastor Kumar s manželkou nesli synovu smrt tak těžce, že několik hodin po nalezení jeho těla ztratili vědomí a byli převezeni do nemocnice. Zůstaly jim dvě dcery ve věku 12 a 17 let.

Na seznamu zemí, kde je nejtěžší být křesťanem, organizace Open Doors je Indie aktuálně na 11. místě. Hlavní roli v pronásledování hraje právě hinduistický nacionalismus, podporovaný vládou premiéra Módího.


Morning Star News

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné