Přehled článků Aktuálně

Indie: Křesťané přijali výsledky voleb s úlevou

Indická lidová strana (BJP) v čele s dosavadním premiérem Naréndrou Módím v letošních parlamentních volbách navzdory očekáváním neobhájila svou většinovou pozici. Národní demokratická aliance (NDA) pod vedením BJP sice zůstává největší koalicí a vytvoří příští federální vládu, pozice BJP už ale není drtivě většinová jako doposud a nebude moci vládnout sama. BJP získala dokonce o 63 křesel méně než v roce 2019, což rozbilo dojem její neporazitelnosti.

Indický premiér Naréndra Módí v hinduistickém chrámu v Ándhrapradéši, leden 2024 (foto Prime Minister's Office, GODL-India, Wikimedia Commons)

Vijayesh Lal, generální tajemník Evangelical Fellowship of India (EFI) to pro Christianity Today okomentoval: „Lidé dávají přednost harmonii před úzkým sektářstvím a rozdělující politikou.“ BJP je hinduistická nacionalistická strana a podle Johna Dayala, mluvčího Celoindické katolické unie, hrozilo, že Módí přetvoří Indii v hinduistický stát, ve kterém by náboženské menšiny a domorodé komunity byly úplně zbaveny svých práv. Nacionalistická rétorika vlády rozdělovala společnost, což vedlo mimo jiné k nárůstu zločinů z nenávisti vůči křesťanům.

Za volebním výsledkem, který křesťané s úlevou vítají, stojí jednak nebývalé sjednocení opozičních sil, jednak mnohé modlitby. Křesťané z různých denominací se spojili při modlitebních setkáních a v modlitebních řetězcích. „Lidé volali k Bohu, pokořili se, aby ‚uzdravil jejich zemi‘, a během voleb znovu potvrdili demokracii a svobodu,“ řekl Paul Dhinakaran, předseda organizace Jesus Calls Ministry.

Polarizace společnosti a pronásledování křesťanů určitě jen tak nezmizí a opoziční koalice sestavená z mnoha regionálních stran bude mít sama se sebou ještě hodně práce. Přesto jsou výsledky voleb nadějné a vedou Indii zpět k jejímu demokratickému zřízení.


Christianity Today

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné