Přehled článků Aktuálně akce hudba rodina víra

Furt to SAMé? Slezský festival slavil výročí

Ve dnech 8.–11. 8. 2024 pořádal spolek Benjamin Orlová již pětadvacátý ročník SAM (dříve Sjezd alternativní mládeže), jenž je určen nejen mladým křesťanům z různých denominací, ale všem, kterým je víra blízká.

Furt to SAMé (foto FB SAM)

„Pětadvacáté jubileum jsme se rozhodli pěkně oslavit, ale také nás vedlo k zamyšlení nad minulostí a možnou budoucností SAMu. Proto jsme pro letošní ročník zvolili jako hlavní téma ‚furt to SAMé‘,“ napsal koordinátor akce Tomáš Samiec a doplnil: „V čase bohoslužeb a seminářů jsme se zamýšleli, co je v našem životě furt to samé, co je furt to samé v našich církvích, v našem vztahu k Bohu, zda je to dobře, nebo bychom to měli měnit.“

Největšími taháky letošního SAMu byli řečníci a kapely. Přijel například novinář Jakub Szantó s přednáškou o historických souvislostech izraelsko-palestinského konfliktu s poutavě podanými fakty a bez hodnocení situace.

Alexandr Flek vedl seminář na téma Církev furt ta samá, k níž Samiec napsal: „Sašu známe jako milovníka inovací a zpochybňovatele tradic. V tomto duchu se nesl jeho seminář. Klíčová myšlenka, která mi navždy zůstane v hlavě je: Kdyby jakákoliv obchodní společnost nebo firma pravidelně zaznamenávala takový úbytek zákazníků, kolik členů tratí dle sčítání lidu v posledních třiceti letech církve, udělala by cokoliv, aby tento trend zvrátila. Její management totiž ví, že jinak zanikne. Ne však církev!“

Silné téma zneužívání v církvi přednesl pastor a psycholog Dalimil Staněk.

Večerní koncerty se odehrály v režii dua Zapomělsem z Brna či kapely Dukla z Prahy, která do areálu přilákala na 200 posluchačů mimo účastníky SAMu. Poslední a zároveň slavnostní večer přijely zpěvačky Gina a Kirsten s doprovodnou kapelou. 

+ 1 fotografií

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné