Přehled článků Aktuálně modlitba víra

Evropa: Mladí se modlí víc než staří

Podle výzkumu, který provedla agentura Ipsos v první polovině roku 2023 mezi 19 000 respondenty ve 26 zemích světa, se v některých evropských státech generace Z (lidé narození po roce 1997) modlí a chodí do kostela více než generace boomerů (lidé narození mezi lety 1946–1964). V Evropě výzkum proběhl v Itálii, Polsku, Turecku, Španělsku, Maďarsku, Švédsku, Nizozemí, Velké Británii, Francii, Belgii a Německu.

ilustrační foto Igor Rodrigus, Unsplash

Nejméně se podle získaných dat lidé modlí ve Švédsku a Belgii (méně než 2 z 10), nejvíce v Polsku a Itálii (52 % a 37 %). V Itálii také spolu se Španělskem chodí nejvíce lidí do kostela (23 % a 18 %). Nejméně pak v Maďarsku a Belgii (11 % a 9 %).

Výzkumníky překvapil výrazný rozdíl mezi generacemi. Lidé z generace Z se modlí více než generace boomerů v Německu (+ 28 %), Švédsku (+ 23 %), Francii (+ 16 %) a Velké Británii (+ 15 %). Rozdíl v chození do kostela je ještě větší. Ve Švédsku chodí generace Z do kostela o 34 % více než boomeři, v Německu o 28 %, Británii o 22 %, Francii o 21 %, Belgii o 14 % a Maďarsku o 11 % více. V Itálii a Španělsku je rozdíl menší, o 3 % resp. o 1 % více.

Zajímavé také je, že k protestantům nebo evangelikálům se hlásí méně lidí z generace Z než boomerů v zemích s dlouholetou protestantskou tradicí, ve Švédsku je to o 24 % méně, v Británii o 19 % a v Nizozemí o 9 % méně. V některých tradičně katolických zemích je trend opačný. V Maďarsku je v generaci Z o 9 % více evangelikálů než v generaci boomerů, ve Francii o 5 %, v Polsku o 3 % a ve Španělsku o 2 % více.


(Zdroj: Evangelical Focus)

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné