Přehled článků Aktuálně Afrika mučednictví pronásledování

Eritrea: Křesťané bez soudu vězněni i 20 let

Jeden ze zakladatelů eritrejské letniční církve Full Gospel Church Araya Ghirmay v 83 letech zemřel ve vězení.

Ve vězení zesnulý reverend Araya Ghirmay

Represivní režim tuto denominaci zakázal v roce 2002 a její hlavní představitelé skončili v roce 2004 ve vězení. V následujících dvou desetiletích byly pro svoji víru uvězněny tisíce eritrejských křesťanů, kteří musejí často snášet nelidské podmínky a zacházení.

Přestože byl pastor Ghirmay již napůl v důchodu, policie ho v červenci 2021 znovu zatkla a bez jakéhokoli obvinění byl umístěn do zařízení s nejvyšší ostrahou v Asmaře. Po třech letech za mřížemi letos na jaře zemřel.

Jeden ze synů zemřelého pastora Samuel Ghirmay byl také coby luterský pastor uvězněn. Dokonce byl umístěn do stejného vězení jako jeho otec, nikdy se tam ovšem nepotkali. V současnosti je držen v kovovém přepravním kontejneru – což je nechvalně proslulý nehumánní způsob věznění odpůrců eritrejského režimu, jak vzhledem k extrémním teplotním výkyvům v této pouštní zemi, tak i k naprosto nehygienickým podmínkám, kterým jsou vězni vystaveni.

Odhady počtu křesťanů, kteří jsou v současnosti v Eritreji vězněni bez náležitého soudního procesu, se pohybují mezi tři sta padesáti až tisícem osob. Někteří z nich jsou takto drženi ve vězení již dvacet let.

Na seznamu zemí, kde jsou křesťané nejvíce pronásledováni, tzv. World Watch List, se Eritrea pro letošek umístila na čtvrtém místě.


Hlas mučedníků

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné