Přehled článků Izrael Písmo zamyšlení Izrael

Duch svatý a Izrael. Jak vnímat a chápat Boží plány

Při své práci se setkávám s křesťany, kteří různým způsobem projevují zájem o židovství. Počínaje studiem tradic, jako jsou například biblické svátky, až po projevy filosemitismu a sympatií k židovskému státu Izrael. Křesťané v Egyptě se učí hebrejsky, slaví pesach a žehnají Izraeli. Křesťané v nové vládě na Fidži podmínili vstup do koalice přestěhováním svého velvyslanectví v Izraeli do Jeruzaléma. Mnozí křesťané z různých zemí a kultur mi řekli, že cítí potřebu dozvědět se víc o Židech a Izraeli. Je to dobová móda, nebo součást širšího duchovního hnutí?

Zeď nářků v Jeruzalémě (foto MaciejJaszczolt, Pixabay)

Audio pouze pro předplatitele

0:00 / 0:00

Mám za to, že Duch svatý se v dějinách církve projevuje v určitých vlnách, jejichž výsledkem je obnovení nějaké zapadlé biblické pravdy a praxe. Reformace přinesla návrat Božího slova do života věřícího. Jednota bratrská v exilu na panství hraběte Zinzendorfa v Ochranově zrodila v nepřetržité modlitební stráži hnutí, které do praxe církve vrátilo zahraniční misii. Letniční probuzení počátkem 20. století se rozšířilo po celém světě a obnovilo povědomí o duchovních darech a jejich praktikování. Naprostá většina rostoucích sborů ve světě je dnes letničně-charismatického charakteru. Mnohé v průběhu staletí zapomenuté prvky života první církve, jak jej známe z novozákonních spisů, se tak v životě církve obnovují.

Otázka Izraele je otázkou pravdy, a církev by měla být na straně Ducha, nikoli světa.

Apoštol Petr ve svém kázání zmínil, že Ježíš zůstane v nebi až do doby „obnovení všech věcí“, v souladu se slovy proroků (Sk 3,21). Současný důraz na hebre ...

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné