Přehled článků Zaostřeno církev misie

David Symon: Jaké misionáře podporovat?

Máte tisíc korun a chcete je poslat na Boží dílo v zahraničí. Komu je pošlete? Některému českému misionáři, nebo spíše místnímu (domorodému) pracovníkovi? Pomodlit se za to a mít v tom pokoj, samozřejmě. Co nějaká další vodítka?

Wycliffe Global Alliance, Marc Ewell (CC-BYNCND)

Audio pouze pro předplatitele

0:00 / 0:00

Podpora místního pracovníka

Podpořit místního pracovníka může být lepší, a to z několika důvodů. Místní pracovník nemusí překračovat velké kulturní rozdíly, nemusí se učit cizí jazyk a je to zpravidla on, kdo může nejlépe kulturně citlivě předat evangelium. Místní nepřichází s cizím „know-how“, má své vlastní cesty, jak věci řešit a jakým způsobem misijně působit.

Místní pracovník je zpravidla vždy levnější. Například za cenu vyslání čtyřčlenné rodiny z USA může být, v závislosti na lokalitě, ufinancováno mezi šesti a dvaceti místními misionáři. Ti navíc mohou být do služby rychleji uvolněni. Finance jsou dvousečný meč. Je pravda, že misionář ze Západu může pomoci zainvestovat a snáze rozjet projekty. Může být v tomto smyslu požehnáním, nicméně mnohdy i kamenem úrazu, kdy může svým na místní poměry „životem na vysoké noze“ pohoršovat (např. svým stylem bydlení, autem a dalšími náklady).

Otázka financí se uvádí zřejmě nejčastěji, zvláště v souvislosti s podp ...

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné