Přehled článků Aktuálně islám pronásledování židé

Dagestán: Teroristé zabili pravoslavného kněze a zapálili kostely

V ruské převážně muslimské republice Dagestán v neděli 23. června při sérii teroristických útoků zahynul ruský pravoslavný kněz, tři další civilisté a nejméně 15 policistů. Útočníci napadli ruský pravoslavný kostel v pobřežním městě Derbent a další kostel v dagestánském hlavním městě Machačkale. V Derbentu byla napadena také synagoga; církevní budova i synagoga byly údajně zapáleny. Další synagoga hořela v Machačkale.

Katedrála v Machačkale, foto Moneycantbuy, Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0), upraveno

Mluvčí dagestánského ministerstva vnitra Gajana Garijevová Novosti uvedla, že byl zabit 66letý ruský pravoslavný kněz. BBC uvedla, že se jedná o Nikolaje Kotelnikova, který sloužil ve farnosti v Derbentu více než 40 let.

„... Otec Nikolaj byl zabit v kostele v Derbentu, podřízli mu hrdlo. Bylo mu 66 let a byl velmi nemocný,“ uvedl Šamil Chadulajev, předseda dagestánské veřejné monitorovací komise.

Podle novin Izvestija byli členové knězovy rodiny svědky vraždy. Kněz po sobě zanechal manželku, tři děti a vnoučata.

Téměř ve stejnou dobu byl v Machačkale napaden jiný pravoslavný kostel a bylo zabito 15 policistů. Podle prohlášení Ruského židovského kongresu byla v Machačkale napadena také synagoga.

Agentura TASS uvedla, že při přestřelce v katedrále v Machačkale, kde se zavřelo 19 lidí, byl podle CNN zabit člen ochranky.

Ruský Národní protiteroristický výbor označil útoky v převážně muslimském regionu s historií ozbrojených bojůvek za teroristické činy. K odpovědnosti se nikdo bezprostředně nepřihlásil.

Dagestán, který se nachází v nejjižnějším cípu Ruska, je hornatý region obývaný 40 etniky, sousedí s Gruzií a Ázerbájdžánem. Podle oficiálních údajů zde žije 3,2 milionu obyvatel, z nichž naprostou většinu tvoří sunnitští muslimové. Muslimští extremisté v Dagestánu na křesťanská a židovská místa útočí opakovaně.
 


Zdroj: Christian Daily

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné