Přehled článků Aktuálně Afrika pronásledování kriminalita

D. R. Kongo: Během půl roku zavražděno 639 křesťanů

Islámští militanti přidružení k ISIS zabili od ledna do června 2024 v Demokratické republice Kongo 639 křesťanů. Vyplývá to ze zprávy vydané americkou organizací Middle East Media Research Institute (MEMRI).

foto Mapy Google

Podle této zprávy se Islámský stát provincie Střední Afrika (ISCAP) přihlásil k odpovědnosti za stětí nebo zastřelení 698 křesťanů v pěti zemích. Džihádisté ​​tvrdí, že během první poloviny roku zabili 29 křesťanů v Mosambiku, 23 křesťanů v Nigérii, tři křesťané přišli o život v Kamerunu a čtyři v Mali. V Demokratické republice Kongo (DRK) bylo během těchto šesti měsíců navíc 50 křesťanů uneseno a bylo zapáleno 93 křesťanských domů.

Matt Schierer, výzkumný pracovník MEMRI, uvedl, že džihádisté ​​běžně zveřejňují fotografie a videa dokumentující útoky „ve snaze dále terorizovat křesťanskou komunitu v zemi“. Více než polovina celkových úmrtí v DRK byla způsobena stětím hlavy. Při jednom děsivém útoku ze 7. června se ISCAP přihlásil k odpovědnosti za stětí 60 křesťanů. „Všechny útoky se odehrály v severovýchodních provinciích Severní Kivu a Ituri, které hraničí s Ugandou,“ řekl Schierer.

Na konci června byli v Severním Kivu zabiti také dva humanitární pracovníci z křesťanské charitativní organizace Tearfund. V době vydání zprávy nebylo jasné, kdo za útokem stojí.

Na seznamu zemí, kde je nejnebezpečnější být křesťanem – na tzv. World Watch List organizace Open Doors – skončila DRK letos na 41. místě. Křesťané a církve ve východní části země jsou vystaveni různým násilným útokům – vraždám, únosům a sexuálnímu násilí. Region je domovem více než stovky ozbrojených skupin, z nichž některé se zaměřují konkrétně na Ježíšovy následovníky. Církevním vedoucím, kteří proti násilí veřejně vystoupí, hrozí, že se sami stanou jejich terčem.


Christian Daily

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné