Přehled článků Aktuálně akce stvoření apologetika

Cvičení ve vědecké apologetice na ELF 2024

Ve dnech 25. až 30. května se již po 22. setkalo více než 800 křesťanských pracovníků z evropského kontinentu na konferenci European Leadership Forum (Evropské fórum vedoucích). Místem setkání je již tradičně polská Visla a jeho hlavním cílem je sjednotit evangelikální vedoucí, vybavit je a poskytnout jim zdroje k obnově biblické církve a evangelizaci Evropy.

Network vědecké apologetiky na letošním ELF, autor článku zcela vlevo (foto archiv Š. Ruckého)

Účastnil jsem se této události již potřetí, ale poprvé to bylo na místě. V roce 2020, kdy jsem se na ni přihlásil poprvé, se totiž konference konala z důvodu pandemie v režimu on-line. O rok později měli všichni účastníci možnost se zdarma zúčastnit tohoto setkání opět pouze přes internet. K osobní účasti na letošním fóru mě vyburcovala zajímavá témata některých přednášek a seminářů.

Pracovní skupina vědecké apologetiky

Program konference bývá velmi různorodý a intenzivní. Na programu jsou různé plenární přednášky i volitelné semináře. Kromě toho každý účastník si musí vybrat jednu z 26 tematických pracovních skupin (tzv. networků), kde je příležitost osobního sdílení a diskusí o konkrétní oblasti křesťanské služby. Mezi tyto skupiny již dlouhá leta patří networky zaměřené na apologetiku, biblické vyučování a kázání, církevní život, vedení a zakládání sborů, revitalizaci církve, evangelizaci, mediální komunikaci, poradenství – pastorační i profesionální, teologii, práci s mládeží, vědeckou apologetiku a další.

Již podruhé jsem se účastnil vědecké pracovní skupiny. Členové pocházeli z různých evropských zemí, ale byl zde přítomen také jeden Egypťan a jeden Američan. Mezi přednášejícími v této skupině byly významné osobnosti z oblasti vědecké apologetiky – např. profesor matematické statistiky a obhájce biblického stvoření Ola Hössjer ze Švédska, Stefan Gustavsson, ředitel centra křesťanské apologetiky Apologia ve Stockholmu, molekulární biolog Dr. Peter Borger, který pracuje pro centrum vědecké apologetiky Wort und Wissen v Německu, emeritní profesor termodynamiky z Leedsu Andy McIntosh, který je také známým a dlouholetým obhájcem kreacionismu, a Dr. Alexander Fink, vedoucí této tematické pracovní skupiny a ředitel Institutu pro víru a vědu v Marburgu v Německu.

Záhada vzniku vědomí

Velmi zajímavé byly přednášky dvou neurovědců z Německa, kteří nám ukazovali, jak funguje mozek v různých životních situacích. Dnešní moderní zobrazovací a diagnostické metody precizně ukazují zapojení jednotlivých oblastí mozku v okamžiku různých psychických procesů. Mohlo by se tedy zdát, že psychické stavy mají jednoznačně hmotný podklad a v tomto schématu nezbývá místo pro něco nehmotného, jako je lidská duše. Ačkoliv jsme svědky obrovského pokroku v oblasti zkoumání lidského mozku, jednu věc vědci doposud nebyli schopni vysvětlit – vznik lidského vědomí.

Před 25 lety neurovědec Christof Koch se vsadil s filozofem Davidem Chalmersem, že vědci do té doby už zjistí, jak mozek dosahuje vědomí. Desetiletí trvající sázka na vědomí nedávno skončila výhrou pro filozofa mysli. Přes skutečnost, že existuje mnoho teoretických návrhů, jak by vědomí mohlo vznikat, žádný z nich neumí vysvětlit, jakým způsobem si své myšlenkové procesy uvědomujeme a co to vlastně vědomí je. Hledání pokračuje, ale některé kapacity z oboru vyjadřují značné pochybnosti o tom, zda to někdy vůbec pochopíme. Možná zde je ukryta ona nehmotná stránka lidské bytosti, kterou Bůh vdechl prvnímu člověku při stvoření.

Problémy stvoření a evoluce

Některé přednášky byly věnovány otázkám evoluce a stvoření. Zejména mě zaujala přednáška profesora Hössjera, která byla věnována modelování evolučních procesů a genetických změn u člověka. Výzkumy změn mužského chromozomu (Y) a mitochondriální DNA (u žen), ukazují, že současnou genetickou různorodost celosvětové lidské populace lze bez problémů vysvětlit původem z jednoho lidského páru, pokud bychom předpokládali, že Pán Bůh v DNA těchto prvních lidských bytostí naprogramoval genetickou různorodost. Profesor farmakologie Peter Imming se zabýval otázkou vzniku života. Žádná ze současných hypotéz není schopna vysvětlit vznik ani té neprimitivnější buňky z neživé hmoty. Dr. Peter Borger zase ukázal, že základním životním principem je informace, která se uplatňuje nejenom v samotné DNA, ale na mnoha jiných úrovních, které řídí životní procesy.

K aktivní účasti v pracovní skupině jsem byl pozván i já, a to proto, že jsem se v minulosti účastnil ročního kurzu v oblasti vědecké apologetiky. Tento projekt mi nesmírně pomohl při formulování některých myšlenek v mé poslední knize Ve víru evoluce.

Jako dětský lékař jsem se zaměřil na problematiku lidského rozmnožování, které představuje složitý systém. Zajímavé je srovnání tohoto procesu u lidí s opicemi. Existuje sice mnoho podobností, ale jsou také významné rozdíly – jako je hluboké ukotvení placenty v děloze, vznik některých nových genů pro hormony řídící těhotenství, a zejména způsob porodu plodu s mnohem větší hlavičkou u člověka než u opice. Lidský plod při porodu prochází zvláštními rotacemi – nejdříve hlavy a poté i ramen, které jsou pro člověka typické. Všechno musí být sladěno tak, aby pánev, která má u člověka chodícího po dvou jiný tvar, byla uzpůsobena pro porod novorozence s mnohem větší hlavou. Vznik takového procesu náhodnými změnami je prakticky vyloučen, protože jakákoliv porucha v tomto složitém mechanismu by skončila neplodností a ukončila „evoluci“.

Na závěr setkání jsme si procvičovali, jakým způsobem diskutovat o složitých problémech v apologetických debatách.

Množství kontaktů a následná činnost

Konference Evropského fóra vedoucích pracovníků je akce, na kterou se určitě vyplatí zajet. Je to místo, kde lze poznat mnoho aktivních křesťanů z různých koutů Evropy a navázat s nimi kontakty. Fórum však není jenom jednorázová konference, nýbrž také celoroční práce s materiály ze setkání a další služba. K mnoha přenáškám se je možné dostat později ze záznamu na webových stránkách https://foclonline.org. Někteří přednášející také pořádají v průběhu roku tzv. mistrovské vyučování (master class), kterého se lze zúčastnit on-line. V neposlední řadě je zde také nabídka jednoročního mentoringu v různých tematických oblastech, s čímž jsem sám v minulosti měl pozitivní zkušenost.

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné