Přehled článků Aktuálně akce církev Izrael

Co je v Izraeli jinak? ICEJ pořádá přednášky na Moravě

V týdnu 17.–20. 9. 2024 proběhl první běh Dnů pro Izrael, které od roku 2006 pořádá česká pobočka Mezinárodního křesťanského velvyslanectví v Jeruzalémě (ICEJ). Druhý běh je naplánován na první listopadový týden.

Řečníci Dnů pro Izrael na Moravě (foto archiv D. Žingora)

„Podtitul našich setkávání a diskusí je ‚Proč stojíme za Izraelem‘. Jednak veřejně deklarujeme, že za Izraelem stojíme, a zároveň odpovídáme na otázky, proč to tak je,“ vedl pro Život víry Daniel Žingor, jeden z přednášejících a šéfredaktor zpravodajského portálu Israel.cz. „Formátem je panelová diskuse, během níž přednášíme a následně diskutujeme o našich vstupech. Naše témata ani argumentace nejsou primárně biblické, i když hned na začátku deklarujeme, že jsme křesťané mající jasné proizraelské postoje. V Blansku letos můj kolega Jaromír napočítal z pódia 57 dotazů – to bylo skvělé!“ uvedl pro Život víry Daniel Žingor. A co letos nové? „Téma letošního ročníku je Co všechno je v Izraeli jinak?‘. Popisujeme, co se změnilo po 7. říjnu 2023 a co je jinak (zejména) oproti tomu, co tvrdí média.“

Dny pro Izrael na Moravě probíhají tam, kde si to přejí místní křesťané; ti zařizují prostory, starají se o propagaci, finance a popř. doprovodný program. Na akcích kromě Daniela Žingora přednáší také předseda ICEJ v ČR Mojmír Kallus a vojenský historik Jaromír Vykoukal. Setkání v září proběhla v Krnově, Ústí nad Orlicí, Blansku a ve Valticích. V listopadu se pořadatelé chystají do Šternberka, Prostějova, Olomouce (kde v roce 2007 proběhly vůbec první Dny pro Izrael na Moravě), Frýdku-Místku a Brna.

Návštěvnost se pohybuje od komorních patnácti až po více než tři sta účastníků. „Ani těch patnáct není pro nás málo. Vždy si užíváme otevřených lidských srdcí, které nám Pán Bůh připravuje,“ popsal Žingor. Vedle skalních příznivců Izraele a křesťanů přicházejí také sekulární návštěvníci.

Jedna z návštěvnic přednášky ve Valticích setkání zhodnotila: „Pro každého, kdo se o Izrael zajímá, je tato přednáška podnětná. Kromě toho je esenciální pro všechny znovuzrozené křesťany. Události, jichž jsme nyní v Izraeli svědky, jsou naplněním mnoha starých proroctví a jejich pochopení je nejen povzbuzením naší víry, ale také nás vede k přehodnocení některých tradičních křesťanských postojů k izraelskému národu.“


Více informací na stránkách ICEJ a v Kalendáři křesťanských akcí

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné