Přehled článků Aktuálně akce zdraví zdravotníci

Co je člověk, že na něj pamatuješ?

„Čeká nás zdravé biblické učení, zkušenosti ze životních zápasů kolegů i společenství, ve kterém Pán Bůh je uprostřed,“ zve dr. Jiří Holý, předseda Sdružení křesťanských zdravotníků na již 33. ročník konference. Ta letos pod názvem „Co je člověk, že na něj pamatuješ“ proběhne ve dnech 13.–14. dubna v prostorách Biskupského gymnázia v Brně.

Pozvánka na akci

(komerční sdělení)

„Dnešní doba je poznamenána velkou nejistotou ohledně podstaty člověka, přestáváme si být jisti, kým jako lidé vlastně jsme. V této nejistotě působí zjevení o Božím obraze v člověku jako paprsek světla v temnotě,“ komentuje hlavní téma konference jeden z hlavních řečníků Dr. Štěpán Rucki.

Ve svém vystoupení chce předložit a hájit biblický koncept lidské duše, s nímž se dnešní materialisticky zaměřená neurověda zcela míjí. Ve druhé přednášce se bude ptát, co se to dnes děje s dětskou duší. T dětské a dospívající populace dnes totiž vidíme nebývalý nárůst psychických poruch a dysforií. Jak tomu rozumět, jak se k tomu stavět? Nabízejí dnes doporučované medicínské postupy to nejlepší pro blaho a zdraví mladé generace?

Kdo je vlastně člověk? Tato otázka se vine i dalšími plánovanými přednáškami. Pokud není Božím stvořením – jakou hodnotu má pak jeho život? Proč by měl být hoden důstojnosti a ochrany? Proč by měl vlastně vůbec být? Proč a jak jsme se ocitli uprostřed této „antropologické revoluce“? A co s tím jako křesťané můžeme a máme dělat?

Přednášky doplní seminář s řadou svědectví z terénu o tom, jak „funguje“ evangelizace v ordinaci, a také panelová diskuse na téma, jak sladit náročnou profesi lékaře s životem vlastní rodiny.

Konference bývají nejen prostorem pro vyučování a přednášky, ale také příležitostí pro setkávání zdravotnických profesionálů napříč místy, odbornostmi, věkem či církevní příslušností, sdílení zkušeností, svědectví a také společné modlitby.

S tímto posláním ostatně sdružení před lety vznikalo: nabízet prostor vzájemného porozumění, jakési „erudované“ sdílení mezi lidmi, kteří mnohdy nemají ve svém sborovém okolí nikoho, kdo by do hloubky rozuměl tomu, co každý den prožívají a čemu musejí ve svých ordinacích čelit.

Konferenci samotnou již tradičně předchází prekonference pro studenty zdravotnických škol a medicíny, která tentokrát proběhne v pátek 12. 4. 2024 od 19:00 v prostorách sboru BJB v Brně, Smetanova 758/20.

Hlavní body programu naleznete zde, bližší informace, přihlášky a kontakty najdete na www.skzcr.cz

Sobota 13. 4.

9:30–10:15 Existuje lidská duše? (Dr. Štěpán Rucki, CSc.)

10:30–11:15 Jak jsme se ocitli uprostřed kulturní války (David Floryk, DiS., Aliance pro rodinu)

11:25–11:35 zpráva z křesťanské konference v Anglii (MUC. Martin Nagy či MUC. Michal Belan)

11:35–12:20 Co se děje s dětskou duší? (Dr. Štěpán Rucki, CSc.)

13:30–14:15 Medicína a rodina – jde to vůbec dohromady? (panelovou diskusi moderuje Dr. Ester Czudková)

14:15–14:45 ,Saline proces‘ v praxi (Dr. Vít Šmajstrla)

15:00–16:00 modlitby a sdílení ve skupinkách

16:15–17:30 schůze členů SKZ

Neděle 14. 4.

9:30–10:15 Skutečnou cenu lidského života zná jeho Dárce (Dr. Jiří Holý, Ph.D.)

10:30–11:20 svědectví (Dr. Aleš Hejlek a Dr. Petr Wieczorek)

11:30–12:15 Cena nenarozeného lidského života v Božích očích (Dr. Anna Vlčková)

12:15–12:25 zakončení konference

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné