Přehled článků Dalekohled církev Afrika modlitba

Chvalozpěv jako národní hymna. Historie a současnost církve v Keni

Uhladila jsem si dětské růžové šaty s volánky na spodním okraji a vložila peníze na sbírku do kulaté kapsičky se šňůrkou na pravé přední straně šatů. Slyšela jsem, jak tatínek říká, že pokud okamžitě neodejdeme, přijdeme pozdě do nedělní školy. Tento scénář, který se odehrával v 80. letech, se dodnes prakticky beze změn opakuje v mnoha keňských domácnostech, ať už jsou ve městě, nebo na venkově. Děti i dospělí se těší na to, až se v neděli oblečou do svých nejlepších šatů a vydají se do kostela uctívat Boha.

ilustrační foto Rodney Ballard, Wycliffe Global Alliance, CC BYNCND

Audio pouze pro předplatitele

0:00 / 0:00

Bůh je součástí keňské historie od jejího počátku. Naše národní hymna začíná slovy „Ó Bože všeho stvoření“ a náboženská svoboda je otevřená všem. Muslimové mohou chodit na své páteční modlitby a jejich náboženské dny jsou uznávány jako státní svátky. Adventisté sedmého dne mají své soboty určené bohoslužbám, hinduisté zase mají uznávané volno na oslavu Díválí (slavnosti světla) a dalších svátků. Pouliční kazatelé a kázání ve veřejné dopravě nejsou nijak odsuzovány a vládní zasedání a státní akce často začínají modlitbou. Před nástupem digitální televize a 24hodinových zpravodajských kanálů končila jediná dostupná televizní stanice (KBC) o půlnoci modlitbou (od neděle do čtvrtka to byla modlitba křesťanská, v pátek muslimská) a státní hymnou.

Začátky keňského křesťanství

Za prvního protestantského misionáře ve východní Africe je považován německý misionář Johann Ludwig Krapf. Ten byl poprvé vyslán do Etiopie jako misionář Církevní misijní společnosti (CMS), ...

Mohlo by vás také zajímat

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné