Přehled článků Aktuálně akce hudba chvály

Charitativní SMArt Gospel

V sobotu 2. 12. 2023 se v pěti českých a moravských městech rozezněl gospel. Gospelové sbory společně uspořádaly již jedenáctý ročník benefice, která podporuje konání tábora pro děti se spinální muskulární atrofií (SMA). V Praze, Plzni, Mladé Boleslavi, Vratislavicích n. Nisou a v Brně se zapojilo celkem osm gospelových sborů a kapel a dva zahraniční sólisté.

SMArt Gospel (foto Libor Kočí, Anna Černická)

„SMArt Gospel se snaží podpořit děti s vážnou genetickou chorobou, která je vzácná, ročně se v ČR takových dětí narodí 10–11. SMA způsobuje oslabování kosterního svalstva a děti jsou zcela závislé na pomoci někoho jiného. Přitom jsou chytré,“ uvedla koordinátorka projektu Alena Dobrovolná a dodala: „To, že mohou jet na tábor, znamená, že mohou zažít něco, co je pro zdravé děti úplně běžné. Jejich rodiče si mohou na týden odpočinout a načerpat nové síly. Také chceme upozornit na existenci vzácných onemocnění, s nimiž je život velmi náročný.“

Do letošního ročníku se zapojili studenti a pedagogové HAMU a DAMU a sdružení Cesnet, díky němuž se podařilo propojit plzeňský a pražský koncert a soubory účinkující v těchto městech si mohly chvíli zazpívat společně. Díky živému streamu se ke společnému zpěvu připojil i Gospel Yetu vystupující ve Vratislavicích.

„SMArt Gospel je pro mě předvánočním šířením dobré zprávy o pomoci, sounáležitosti a nelhostejnosti,“ napsala zpěvačka z plzeňského sboru Touch of Gospel Martina Vyšatová.

Sbírka skončila 2. ledna, už v první polovině prosince se podařilo vybrat přes devadesát tisíc korun.

Záznamy koncertů lze zhlédnout na YouTube. Další ročník se chystá na konec listopadu 2024.

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné