Přehled článků Aktuálně církev pronásledování

Bělorusko: Nový život zlikvidován

Městský soud v Minsku 17. 10. oznámil oficiální likvidaci sboru Nový život (viz ŽV 2023/9, s. 26, a 2021/5, s. 6). Činnost jednoho z největších charismatických sborů v Bělorusku se tak po 21 letech působení v hlavním městě stala nelegální.

Nový Život, Minsk

Sbor, jehož modlitebnu úřady v srpnu zbourali, byl při soudním jednání obviněn, že se do roku 2004 nepřeregistroval, jak vyžaduje zákon o náboženských  aktivitách, a že vykonával činnost nad rámec svých stanov. Podle pastora Vjačaslaua Hančarenka jsou důvody pro uzavření sboru slabé. Pastor ve videovzkazu všem poděkoval za modlitby a poprosil o jejich pokračování.

Sbor se stal úřadům trnem v oku poté, co vyjádřil podporu pokojným prodemokratickým protestům v roce 2020 proti režimu prezidenta Alexandra Lukašenka. Po likvidaci by Novému životu a jeho představitelům za jakoukoli činnost hrozila pokuta nebo odnětí svobody až na dva roky.

Podobný scénář hrozí i dalším společenstvím. Letniční sbor „Jan Praviesnik“ (Jan Křtitel), jehož členy je řada opozičních politiků a aktivistů a který dlouhodobě podporoval Nový život,  byl nedávno zbaven právnické adresy. Sbor je již roky režimu nepohodlný a v minulosti zažil řadu represí, včetně zadržení pastora Antoniho Bokuna na několik dnů.

Na základě nového zákona o svobodě vyznání budou muset do roka všechny církve projít novou registrací, přičemž není zaručeno, že povolení od úřadů dostanou. V Bělorusku byly zlikvidovány všechny opoziční politické strany, probíhá likvidace posledních „nepohodlných“ spolků a organizací a zatýkání dalších lidí.


(zdroj: Křesťan dnes, Světlana Vránová)

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné