Přehled článků Aktuálně církev

Bělorusko: Nový život dobojoval

Největší protestantský sbor v Bělorusku si v roce 2002 koupil ruiny bývalého kravína, vlastními silami je zrekonstruoval a proměnil ve sborovou budovu.

Nový Život

Úřady ale nikdy nepovolily nemovitost přepsat z kravína na bohoslužebný objekt a tvrdily, že budova je využívána v rozporu se svým určením (chov krav). V srpnu 2005 nezákonně zbavily církev práva užívat pozemek, budovu úředně zabavily a rozhodly o jejím srovnání se zemí. Následujících 16 let se církev v budově dále scházela, ta jí ale oficiálně již nepatřila.

Po potlačení běloruské revoluce v srpnu 2020 členové sboru natočili video, v němž se postavili proti policejnímu násilí. V odpověď na to úřady 17. února 2021 budovu uzavřely. Křesťané museli vyklidit prostory a budova byla úředně zapečetěna. Téměř dva roky se pak scházeli na bohoslužbách na parkovišti před budovou (viz také ŽV 2021/5, s. 6). Až na podzim 2022, poté, co byl pastor Vjačeslau Hančarenka na několik hodin zadržen, pokutován a bylo mu vyhrožováno vězením, byla venkovní shromáždění ukončena.

Letos 20. 6. minské úřady sborovou budovu zbouraly. Pastor Hančarenka označil její zničení za „flagrantní bezpráví“. „Běda vám. Bojte se Boha,“ dodal. „Bůh ... vidí naše utrpení, náš zármutek, naši bolest. Stejně tak dnes vidí výsměch zlých lidí. Vidí jejich rouhání.“ Varoval, že Bůh nenechá bez trestu ty, kdo útočí na „to, co je svaté“.

Nový život se dnes schází v pronajatých prostorách spřátelených církví a většinu bohoslužeb pořádá on-line.

Světlana Vránová, Premier Christian News

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné