Přehled článků Aktuálně

Bělorusko: Nový zákon nutí církve k přeregistraci

V Bělorusku vstoupí 5. července 2024 v platnost zákon, který upravuje situaci všech náboženských subjektů v zemi, zejména jim ukládá povinnost se přeregistrovat. Ty, kterým se nepodaří během jednoho roku dosáhnout opětovné registrace, budou považovány za nezákonné.

Běloruský baptista Vladimir Burštyn, který byl v červnu 2023 zatčen za pouliční evangelizaci (foto Forum18)

K žádosti o registraci je mimo jiné povinnost předložit seznam alespoň 20 členů s uvedením jejich data narození, národnosti, adresy, místa výkonu práce, telefonního čísla a s jejich podpisem.

Zákon dává běloruskému politickému režimu nadále pravomoc náboženské komunity kontrolovat a sledovat, dává režimu větší „právní“ možnosti náboženské komunity násilně uzavírat, zvyšuje cenzuru a omezení náboženské literatury, zakazuje používání jakýchkoli jiných symbolů kromě náboženských a zapojování se do politické činnosti, omezuje charitativní činnost nebo náboženskou výchovu dětí. Např. dětské domovy budou moci být nadále provozovány jedině kláštery. Problematická je i nová povinnost provádět náboženskou výchovu dětí výhradně v ruštině či běloruštině, jelikož v mnohých římskokatolických společenstvích se mluví polsky, někde i ukrajinsky, muslimové a židé zase používají arabštinu a hebrejštinu.

Vedoucími církví mohou být pouze běloruští občané s trvalým bydlištěm v Bělorusku a nesmějí být zapsaní na seznamu extremistů či teroristů. Takových seznamů přitom existuje mnoho a jsou na nich jména i mnoha duchovních.

Církve budou moci působit pouze v místě své registrace, což v podstatě znemožňuje evangelizaci a zakládání nových sborů. Nebude možné ani distribuovat Bible či jakýkoli jiný náboženský obsah mimo registrovanou církev.

Přísně kontrolovány jsou církve v Bělorusku již nyní, mnozí pastoři a další věřící jsou vězněni za nesouhlas s Lukašenkovou vládou a za kritiku nedostatku svobody v zemi. Kvůli údajnému „extremismu“ byl na konci roku 2023 např. soudně zakázán sbor Nový život (New Life Church) v Minsku.

(zdroj: Forum 18Evangelical Focus, Náboženský infoservis)

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné