Přehled článků Aktuálně kriminalita židé společnost

Antisemitismus v ČR prudce roste

Podle výroční zprávy Federace židovských obcí (FŽO) o antisemitismu vzrostl počet antisemitských projevů v Česku v loňském roce meziročně o 90 procent.

foto Daniel Ullrich (Threedots, GFDL / CC BY-SA 2.0)

Zatímco v roce 2022 FŽO zaznamenala 2277 antisemitských projevů, loni to podle jejích dat bylo 4328. V 98 procentech případů se antisemitské projevy objevovaly na internetu. Narostl také výskyt antisemitských projevů ve veřejném prostoru, například na demonstracích.

Podle předsedy FŽO Petra Papouška roste množství adresných projevů antisemitismu, jen zřídka ale dochází k fyzickým útokům. Z hlediska fyzické bezpečnosti zůstala v roce 2023 Česká republika pro židovskou komunitu bezpečnou zemí.

Dále FŽO zaznamenala i projevy tzv. nového antisemitismu, tedy nenávisti namířené proti Izraeli. Jejich počet meziročně vzrostl o 208 procent.

Nárůst antisemitských projevů v minulém roce podle Papouška inicioval zejména útok teroristického hnutí Hamás na Izrael. „Všechny instituce, které se monitoringem antisemitismu zabývají, se shodují, že po 7. říjnu začala největší vlna protižidovské nenávisti od konce druhé světové války, a tento trend se samozřejmě projevil i u nás,“ uvedl Papoušek pro ČT24.

„Antisemitismus se dostává z politického okraje do společenského mainstreamu. Zaznamenáváme antisemitské incidenty z akademických nebo z uměleckých kruhů a od různých intelektuálů,“ doplnil tajemník FŽO Michael Pelíšek.


Zdroj: ČT24

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné